Повећано интересовање француских компанија за инвестирање у Србији

Повећано интересовање француских компанија за инвестирање у Србији

17/05/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Републике Француске у Србији Пјером Кошаром о актуелним светским темама, билатералним односима и новим француским инвестицијама у Србији.

Премијерка Брнабић упутила је честитку француском председнику Емануелу Макрону на новом мандату, истакавши да је његов реизбор на место шефа државе од изузетне важности не само за Србију и Западни Балкан, већ и за стабилност читавог европског континета и Европске уније. Премијерка је честитку упутила и новој премијерки Елизабети Борн.
Брнабић је подвукла да грађани наше земље имају посебан однос поштовања и емоција према Француској и да је зато важно да се о свим темама отворено разговара, посебно имајући у виду то што Париз искрено препознаје специфичну позицију Београда у светлу актуелних дешавања. Председница Владе Србије је у том контексту истакла принципијелну позицију Републике Србије неопходности поштовања међународног права и подсетила да се Србија у Уједињеним нацијама о томе недвосмислено изјаснила.
Амбасадор Француске је премијерку Брнабић информисао о досадашњим резултатима француског председавања Европској унији у измењеним међународним околностима. Амбасадор је апострофирао пажњу коју Француска као председавајућа ЕУ посвећује Западном Балкану. У том контексту је потврдио одржавање Конференције ЕУ–Западни Балкан на крају француског председавања Унијом и позвао Владу Србије да узме активно учешће у њеној реализацији.
Говорећи о билатералним односима, амбасадор Кошар истакао је да на том пољу доминирају добре вести и указао на повећано интересовање Француске агенције за развој за инвестирање у Србији. Такође је говорио о добрим потенцијалима сарадње у низу области, укључујући образовање и енергетику, као и о интересовању других француских компанија за инвестирање у Републици Србији.