Почела пријава младих за 100 евра помоћи државе

Почела пријава младих за 100 евра помоћи државе

16/05/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је у поноћ почела пријава младих од 16 до 29 година за нових 100 евра, а да се до осам часова ујутро, преко портала Управе за трезор – idp.trezor.gov.rs, пријавило 1.300 њих.

„У првом кругу је новац добило 1.059.425 младих, а у поноћ је кренула пријава за други круг помоћи од 100 евра, али само за оне који се до сада нису пријавили. Овај процес пријаве биће отворен до 31. маја, а процес је исти као и раније, потребно је унети број личне карте, јединствени матични број и изабрати банку у којој желите да вам се уплати новац. Дакле, реч је о ефикасном и једноставном начину пријаве“, напоменуо је Мали гостујући на РТС-у.
Он је истакао да је ово још једно од обећања које је држава дала и испуњава га, напоменувши да је то важно због поверења грађана према Влади, као и због кредибилитета државе и буџета.
„Ми ћемо младима који се сада пријаве, али и за оне који су се пријавили у првом кругу, новац уплатити 1, 2. и 3. јуна. За први круг помоћи младима, издвојили смо из буџета 12,5 милијарди динара, а очекујем да ће сада бити издвојено нешто више новца, између 12,5 и 13 милијарди динара. Тај новац је издвојен у буџету, то смо планирали и млади не треба да брину. Свако обећање које смо дали, ми смо и испунили, од 100 евра помоћи свим пунолетним грађанима 2020. године, када је почела пандемија вируса корона, до ове године када смо исплатили 10.000 динара помоћи запосленима у здравству, 20.000 динара пензионерима, што је највећа појединачна помоћ икада исплаћена, 10.000 динара просветним радницима, радницима у социјалним службама, до 100 евра помоћи младима“, рекао је он.
Он се осврнуо и на стање јавних финансија и напоменуо да је у првом кварталу остварен дефицит од 72 милијарде динара, а да је планирано 82 милијарде динара.
„Планирали смо дефицит од три одсто за целу годину, с намером да и у годинама које следе радимо још више на његовом смањењу. Мањем дефициту од планираног је помогла већа наплата прихода. Стопа раста у првом кварталу је 4,3 одсто, а планирали смо 3,7 процената у другом кварталу. Погледајте ситуацију у свету, много држава се приближава рецесији због глобалне кризе, због проблема са енергентима, сукоба у Украјини, а ми са друге стране имамо здраве стопе раста. То води ка већим приходима у буџету“, објаснио је он.
Мали је рекао да се свакодневно прати ситуација у свету, која је далеко од добре.
„Ми смо у априлу имали инфлацију 9,6 одсто, а две трећине чини увезена инфлација. На неке ствари једноставно не можете да утичете. Влада је учинила све да заштити животни стандард грађана, јер и даље контролишемо цену горива, није повећана цена електричне енергије за грађане, иако цена свих енергената расте у свету, има гаса, а следе тешки преговори са Руском Федерацијом око гаса у наредном периоду. Такође, замрзли смо цене основних животних намирница. Данас је можда важније имати намирнице, него њихова цена. Ми свега имамо, чак и за годину, две унапред, бар када је храна у питању, а погледајте рафове у продавницама широм света. Боримо се за енергенте, набавили смо сирову нафту и дизел, напунили смо складишта до максимума“, навео је Мали и додао да ће држава реаговати и помоћи привреди и грађанима уколико се за тиме створи потреба.
Министар финансија је напоменуо да је задовољан процесом увођења новог система фискализације, који је почео да се примењује од 1. маја.
„Сада на рачунима доминира QR код. Истакао бих да смо само у петак, за један дан, имали 10 милиона издатих фискалних рачуна. То је најважнији алат у борби против сиве економије. Ми причамо о помоћи и пољопривредницима, грађанима, младима, привреди. Суштина је у томе да свако ко не узме фискални рачун, штети себи, јер део новца иде у буџет. Нама није стала ниједна инвестиција, градимо 10 ауто-путева и брзих саобраћајница, али ћемо видети за приоритете у будућности, а уз то држава испуњава све своје обавезе. У последњих 10 дана Пореска управа је урадила 367 провера на терену. Ми се са овим не шалимо и наставићемо контроле. Грађани треба да помогну у томе, да скенирају рачуне како би добили поруку да ли су валидни или не. Само заједно можемо да се изборимо са сивом економијом, да чак и у кризи наставимо да градимо уређен систем, јер тако стварамо лепшу и уређенију Србију“, рекао је Мали.
Одговарајући на питање о решавању питања коришћења фискалних каса на пијацама, Мали је објаснио да конструктивним разговором са пијачним продавцима покушавају да пронађу решење које ће бити прихватљиво за све.
Навео је да су направљене огромне промене и увођењем електронских фактура од 1. маја.
„Сада електронске фактуре користи око 10.500 корисника јавних средстава. Свима је једноставније, нема више папирних фактура, а до краја године и приватни сектор се пребацује на тај систем. Ми желимо ред, уређен систем, да идемо корак даље, да направимо атрактиван, транспарентан привредни систем. То диже инвестициони рејтинг и чини привреду конкурентнијом. Тако смо до 20. априла имали чак 600 милиона евра инвестиција, без обзира на глобалну кризу, што значи да код нас долазе инвеститори, отварају фабрике, радна места“, рекао је он и закључио да реформе не смеју да стану.