Усвојен акциони план за сповођење Програма дигитализације у здравственом систему

Усвојен акциони план за сповођење Програма дигитализације у здравственом систему

05/05/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Акциони план за период 2022 – 2023. годиине за сповођење Програма дигитализације у здравственом систему Републике Србије за период 2022 – 2026. године који садржи активности развоја дигитализације у здравственом систему ради повезивања државних, приватних и војних здравствених установа и доприноси унапређењу квалитета, ефикасности и доступности здравствене заштите.

 

Приоритети Акционог плана укључују успостављање једиственог лабораторијског информационог система за државне и приватне здравствене установе, омогућавају ауторизован приступ здравствених радника здравственим подацима пацијената између установа, смањују непотребни ангажман пацијената тиме што се специјалистима омогућава слање електронских упута и електронских рецепата, увођење електронског регулисања боловања и других сервиса од користи грађанима и здравственом систему.

Овим планом предвиђа се и унапређење ИТ инфраструктуре у здравству, стандардизација у омогућавању доношења одлука које су базиране на подацима, развој нових технолошких решења за безбедно складиштење генетских, радиолошких и других здравствених података и примена података за развој и употребу вештачке интелигенције у здравству, као и успостављање модерне платформе за истраживање и развој.

Акциони план је донет на основу Програма дигитализације у здравственом систему Републике Србије за период 2022 – 2026. године, заједничким радом стручњака Радне групе Координационог тела за дигитализацију у здравственом систему Републике Србије, коју су чинили представници Кабинета председника владе, надлежног и других министарстава и других институција о oрганизација.

Чланови владе усвојили су Решење о давању сагласности на Програм распореда и коршћења средстава од доплатне поштанске марке „КРОВ 2022“, која је штампана у периоду од 7. до 20. марта ове године, у циљу пружања подршке у решавању стамбених потреба најугроженијих породица избеглица и интерно расељених лица куповином сеоских домаћинстава.
Имајући у виду велики број породица избеглица и интерно расељених лица које бораве у Републици Србији, а нису решиле своје стамбено питање, Комесаријат за избеглице и миграције је предложио овај програм како би се обезбедила средства потребна да се и за њих пронађе адекватно решење. Комесаријат за избеглице и миграције већ дванаесту годину заредом на исти начин, односно из средстава остварених продајом доплатне поштанске марке, реализује помоћ у стамбеном збрињавању најугроженијих категорија корисника.