Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht u poseti Srbiji

Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht u poseti Srbiji

05/05/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije dr Nebojša Stefanović sastao se danas u zgradi Starog Generalštaba sa ministarkom odbrane Savezne Republike Nemačke Kristin Lambreht, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Oni su se saglasili da poseta predstavlja pokazatelj uspešnih bilateralnih odnosa dve zemlje u oblasti odbrane, kao i namere da se oni unapređuju.

Ministar Stefanović istakao je kao najznačajniji aspekt vojnotehničke saradnje nabavku, ali i obuke za helikoptere tipa H-145M za Vojsku Srbije, dok će, kako je ocenio, nemačka donacija vojno-sanitetskih vozila tipa DINGO doprineti daljem unapređenju vojnomedicinske saradnje, koja je uspostavljena zajedničkim učešćem pripadnika dve vojske u misiji Evropske unije u Maliju, a koja predstavlja najrazvijeniju oblast saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje.

Stefanović i Lambreht su, takođe, razgovarali i o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti vojnog školstva, kao i angažovanju u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU (ZBOP).

Ministar se ovom prilikom zahvalio na podršci koju Nemačka pruža Srbiji na putu evropskih integracija, koje su strateški spoljnopolitički cilj naše zemlje, dok je ministarka Lаmbreht ponovila punu podršku Nemačke ističući da će njena zemlja u ovom procesu biti uz Srbiju kao iskren i pouzdan partner.

Ministarka odbrane Savezne Republike Nemačke, takođe, je na sastanku ocenila da je vojna saradnja dve zemlje veoma razvijena, ali i da postoji prostor za njen dalji razvoj.