SASTANAK VUČIĆ – ČANAK: CENTAR ELEKTRODISTRIBUCIJE SELI SE U NOVI SAD

SASTANAK VUČIĆ – ČANAK: CENTAR ELEKTRODISTRIBUCIJE SELI SE U NOVI SAD

24/06/2015 Off By

Razgovor sa Prištinom je bio dobar, u smislu sadržaja i kompleksnosti tema, ali ne mogu da kažem da smo blizu dogovora”, rekao je Vučić, dodavši da je, “što se tiče Zajednice srpskih opština na Kosovu, postignut ozbiljan napredak, s tim da je dogovoreno da se o tome ne govori, rekao je Pemijer


canak_vucic
Ranka Čičak

PREMIJER Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će videti da li će ići u Srebrenicu, uz poruku da “nikoga neće da tera da prima našu pruženu ruku”.

Vučić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa liderom LSV Nenadom Čankom, rekao da je video da mnogi nisu sačekali ni 45 minuta, pa su krenuli sa pretnjama.
“Nikoga neću da teram da prima našu pruženu ruku. Videćemo”, rekao je Vučić.”Nadam se napretku, jer se radi o važnim stvarima, ali da li smo blizu dogovora, ne mogu da se saglasim”, izjavio je Vučić, komentarišući razgovore sa delegacijom Prištine u utorak u Briselu.
“Razgovor sa Prištinom je bio dobar, u smislu sadržaja i kompleksnosti tema, ali ne mogu da kažem da smo blizu dogovora”, rekao je Vučić, dodavši da je, “što se tiče Zajednice srpskih opština na Kosovu, postignut ozbiljan napredak, s tim da je dogovoreno da se o tome ne govori.” Vučić izjavio je da je u Briselu postignut ozbiljan napredak u razgovorima o Zajednici srpskih opština, ali da je dogovoreno da se s tim za sada ne izlazi u javnost. “Ukoliko bismo počeli da govorimo, plašim se da ništa od dogovora ne bi bilo. To je dogovor sa Visokom komesarkom Federikom Mogereini”, rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije, uz opasku se on dogovora drži, čemu je dokaz i što o tome nema detalja u štampi. O tome, kako je rekao, osim njega, znaju samo direktor Kancelarije a KiM Marko Ðurić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Već sledeće nedelje Vučić kaže da očekuje novi sastanak u Briselu. Kad je reč o Parku mira kaže da on može biti uklonjen ukoliko Albanci prihvate da to bude pešačka zona.
“Skupština opštine Severne Mitrovice donela je odluku da ulica Kralja Petra bude pešačka zona, ne treba nikome od naših ljudi nikakav park i spremni su da ga sklone, ali Albanci ne žele da prihvate pešačku zonu. Oni hoće da im tuda prolaze baš kamioni, dakle nije reč o slobodi kretanja, nego je reč o slobodi ponižavanja Srba”, objasnio je premijer. Vučić je rekao da Srbija ne može da ukloni sve svoje, a da Albanci ne urade apsolurtno ništa i dodao da smo spremni za kompromise, ali i da druga strana treba to da pokaže. “Ako nam oduzmete pravo da mi odlučujemo u našim srpskim severnim opštinama, o tome gde će da bude pešačka zona, o čemu ćemo onda da odlučujemo”, upitao je Vučić. Takođe je upitao u kom se to sporazumu pominje Park mira, navodeći da ga nema u Briselskom.
“Izmislili su ga politički, da bi pritiskali Srbiju i ničemu drugom to ne služi”, zaključio je premijer.
Vučić izjavio je da će Elektroprivreda Srbije premestiti svoj nacionalni operativni dispečerski centar u Novi Sad, navodeći da će time u tom gradu biti “srce” sistema za celu Srbiju. Vučić je, nakon sastanka sa liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom, rekao da to znači i dopunske investicije kao i nove informacione sisteme i pokazuje odnos Vlade ne samo prema Vojvodini već i celoj Srbiji, što znači da Vlada ne pravi razliku između Beograda i ostalih delova Srbije.
“Srce sistema distribucije EPS će biti u Novom Sadu. To znači nove investicije”, rekao je Vučić, koji je Čanka pozvao na sastanak nakon zahteva LSV da se u reformama u EPS-u, koje od 1. jula predviđaju objedinjavanje pet elektrodistribucija u Srbiji u jednu sa sedištem u Beogradu, ne ukida Elektrovojvodina. Vučić je rekao da odluka Vlade pokazuje da je svejedno da li se nešto nalazi u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu. “Za Vladu je svaki deo Srbije isti”, rekao je Vučić.
Čanak je rekao da je potez Vlade Srbije dokaz da je to prva vlada koja je pokazala osećanje da je Vojvodina deo Srbije. Lider LSV je ocenio da će takvo rešenje za Vojvodinu biti korak napred i da je to više od onoga što je očekivao. Vučić izjavio je da će u Novom Sadu biti pojačano prisustvo snaga bezbednosti u borbi protiv kriminaliteta i posebno protiv širenja narko tržišta, te da u tom smislu rezultate očekuje u najkraćem roku.
Premijer je rekao da je danas bio u kontaktu sa šefom Bezbednosno-informativne agencije i ministrom unutrašnjih poslova i da je s njima dogovoreno jačanje “i vidiljivo i nevidljivo” bezbednosnih snaga u Novom Sadu.
“Mislim da ćemo imati rezultate u najkraćem periodu”, rekao je Vučić. Vučić izjavio je da je Vlada Srbije uplatila 105 miliona dolara Kinezima za Kostolac jedan i dva. On je rekao da “smo prvi put platili 105 miliona dolara Kinezima za Kostolac jedan i dva”. “Posle 30 i više godina, imaćemo prvi izgrađen energetski objekat u roku”, rekao je Vučić. On je dodao da je na današnji dan, u junu, budžet u suficitu, a da je ukupan deficit od početka godine oko 23 milijarde dinara i istakao da će, ako se takav trend nastavi, do kraja juna deficit za prvih šest meseci biti oko 27 do 28 milijardi dinara. Vučić je istakao da će takav rezultat u budžetu ostaviti širok fiskalni prostor za “razmišljanja o povećanju primanja u javnom sektoru i penzija”.
Vlada Srbije nema nikakvu “tajnu” sa Tribunalom u Hagu već poverljivu prepisku, izjavio je premijer Aleksandar Vučić i dodao da je uveren da lider SRS Vojislav Šeselj zna šta vlada čini da zaštiti njegova prava. Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li postoji tajni dogovor između vlade i Tribunala o izručenju Šešelja, ističući istvremeno da će se Vlada ponašati u skladu sa interesima Republike Srbije kao i da je njen posao da zaštiti interese građana. “Ma koliko se mi u politici razlikovali i ma šta mislili jedan o drugom to je naš posao i naša obaveza i u skladu sa tim ćemo nastaviti da se ponašamo” istakao je premijer.
Međutim, primetio je premijer, u Srbiji neretko volimo da sami sebi “pucamo u nogu” i dodao da nikada nije mogao da razume zašto se to radi. “To nam je valjda navika od koje ne možemo da se izlečimo” zaključio je premijer.<


POLITIKA

 

Alina Romanowski, deputy assistant administrator, Bureau for the Middle East, U.S. Agency for International Development pauses while testifying on Capitol Hill in Washington, Tuesday, Oct. 29, 2013, before the House Foreign Affairs Committee hearing on the ongoing situation in Egypt. (AP Photo/ Evan Vucci)

MIHAJLOVIĆ I ROMANOVSKI O NASTAVKU AMERIČKE POMOĆI SRBIJI

“Razgovarali smo i o mogućnostima za buduću saradnju u oblastima unapređenja položaja žena i poboljšanju položaja Srbije na

 

 

konferencija196KONFERENCIJA ZA MEDIJE ALEKSANDRA VUČIĆA: SPREMAN DA IDE U SREBRENICU I ODA POČAST ŽRTVAMA

“Ako Bošnjaci budu želeli biću spreman da odam počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama”, izjavio je Vučić i dodao

 

dacic.jpg144REDOVNA MESEČNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE MINISTRA DAČIĆA

Ranka Čičak MINISTAR spoljnih poslova, Ivica Dačić na današnoj konferenciji za novinare rekao da je za srpsko pristupanje

 

 

aleksandar-vucic-ivica-dacic-VUČIĆ I DAČIĆ NA KONFERENCIJI POČASNIH KONZULA SRBIJE

NA KONFERENCIJI počasnih konzula  Republike Srbije predsdenik srpske Vlade,  Aleksandar Vučić i  prvi potpredsednik i

 

 

 

aleksandar-vucic-tomislav-nikolic-1387833188-416791ALEKSANDAR VUČIĆ: NEMAM SNAGE ZA STRANAČKE SUKOBE

Ranka Čičak   PATFORMA predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu i Metohiji ozibljan tekst o kojem će se