Црвени крст Србије у Сомбору

Црвени крст Србије у Сомбору

28/04/2022 Off By BERB

Foto: Crveni krst Srbije

 

Под слоганом “Покренути неком срце најплеменитија је ствар коју можемо да урадимо за друго људско биће. Свако треба да зна како”, Црвени крст Србије наставио је са кампањом “Живот у твојим рукама”.

 

Данас је сручни тим Црвеног крста Србије одржао обуку у мерама пружања прве помоћи за чланове Спортског савеза Сомбора и тако наставио да едукује спортисте и спортске раднике како да реагују у тренуцима наглог застоја срца јер су, када срце стане, први минути драгоцени и спасавају живот.
Пред почетак догађаја у Великој сали Културног центра „Лаза Костић“, присутнима су се обратити државни секретар у Министарству здравља Републике Србије проф. др Ференц Вицко, председник прве помоћи Црвеног крста Србије др Бранислав Љиљак, представници Црвеног крста и локалне самоуправе.
Говорници су се сложили са тим да је у времену које карактеришу здравствени изазови важно да што већи део популације поседује знања и вештине које доприносе очувању живота људи.
Професор Вицко је безбедност у спорту поставио као важан циљ, а нагласио да се, како превентива, тако и едукација за помоћ у несрећама на терену, не смеју ограничавати само на врхунски спорт, већ да се пажња мора посветити и рекреативцима свих генерација. Будући да су у тренуцима срчаног застоја минути важни, он је изразио веру у то да ће обука свих старосних група у правовременом и адекватном пружању помоћи довести до сигурнијег спорта.
Доктор Љиљак је указао на то да кампања „Живот у твојим рукама“ пред собом има велики задатак и да „игра“ на дуге стазе, те да ће довести до резултата који се мере највишом вредношћу, а то је људски живот.
Наша прослављена европска шампионка, кајакашица Антонија Нађ Косановић, говорила је у име Градског већа града Сомбора. Она је казала да су деца група на коју би требало обратити посебну пажњу јер срчани застој не погађа само старије спортисте. Такође, изразила је задовољство што је Сомбор први град у Војводини у ком се одржава обука у оквиру кампање.
Тренер каратеа и бивши селектор репрезентације Петар Косановић и др Драгана Звијер из Црвеног крста Сомбора истакли су значај сарадње Црвног крста Сомбора и спортских савеза. „Црвени крст организација је која реализује активности у пружању прве помоћи на највишем нивоу, а ова обука допринеће квалитету те активности“, казала је Звијер, док је Косановић нагласио да је тренер као особа прва поред терена и уз спортисте обавезан да буде обучен да реагује на време и адекватно.

Едуканти су данас имали прилику на луткама да вежбају технке које ће од сутра бити спремни да примене у реалности ако се за то укаже потреба и да тако учине најхуманије дело, да спасу живот. Будући да извођењем мера оживљавања “купујемо драгоцено време” до доласка медицинске службе, јер само чекање на хитну помоћ или интервенцију лекара без адекватне помоћи може довести до смртног исхода, важно је да се у кампању укључи што шира јавност.
Кампања „Живот у твојим рукама“ одвија се у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.
Промотери кампање су наши најпознатији спортисти: Асмир Колашинац, Милош Теодосић, Зорана Аруновић, Бобан Марјановић и други.