Zagrljaj mode i kulture na svečanom otvaranju 19. Serbia Fashion Week-a

Zagrljaj mode i kulture na svečanom otvaranju 19. Serbia Fashion Week-a

27/04/2022 Off By BERB

Piše: Ivana Rajković/Foto: Nenad Karlić, Danijel Rauški, Milan Babić

 

U Novom Sadu sinoć je svečano otvoren 19. Sebia Fashion Week u auli Master centra Novosadskog sajma. Nacionalna nedelja mode ove godine deo projekta Evropska prestonica kulture 2022 i narednih pet dana ugostiće veliki broj kreatora iz zemlje i inostranstva. Pored toga, na program su zanimljive izložbe, ali i seminari na kojima će govoriti eminentni domaći i inostrani eksperti.

 

Ove sezone se na Serbia Fashion Week-u promoviše se i projekat Najbolje iz Vojvodine, čiji je pokrovitelj pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a na svečanom otvaranju prisutne je pozdravio i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Pre početka modnih revija prisutnima je poželela dobrodošlicu  predsednica Serbia Fashion Week-a Svetlana Horvat:

– Dobrodošli u Evropsku prestonicu kulture 2022 i na 19. Serbia Fashion Week. Ovo izdanje nacionalne nedelje mode veoma je posebno za sve nas, jer je ove godine Novi Sad, grad u kom se održava Serbian Fashion week – Evropska prestonica kulture 2022. Za nas je velika čast to što smo deo ovog projekta i nadam se da ćete tokom boravak u Novom Sadu imati vremena da posetite i druga velika  kulturna dešavanja u našem gradu. Kulturno nasleđe svake zemlje predstavlja posebnu zaštitu umetnosti i mode. Modni dizajneri inspiraciju za njihove kolekcije posredno crpe iz kulturnog identiteta svoje zemlje. Zato 19. izdanje Serbian Fashion Week-a predstavlja raskrsnicu kulture i umetnosti evropskih država. Veoma srećna i ponosna što mogu da poželim dobrodošlicu svim modnim dizajnerima, partnerima i predstavnicima medija, koji će provesti ovu predivnu nedelju u Novom Sad sa nama, uživo ili online. Želim vam da uživate u kulturnoj kreativnosti u Novom Sadu. Verujem da ćemo zajedno stvoriti predivna sećanja tokom predstojećih nekoliko dana”, rekla je Svetlana Horvat u emotivnom obraćanju kojim je jedini licencirani fashion week u Srbiji zvanično otvoren.

U prvom bloku revija imali smo priliku da gledamo kreacije Spes Line dizajnerke Jovana Živković i RA modne kreatorke  Teodore Radenković, potom brendova TMV Fashion i Lasher dizajnerke Aleksandre Lazić.

Kreacije Spes Line dizajnerke Jovana Živković i RA modne kreatorke Teodore Radenković  jedinstvene su i upečatljive. Fantastičan spoj kežual opuštenosti i elegancije. Nakon što je publika aplauzom nagradila prikazane modele, dizajnerka  Teodora Radenković je rekla:

”Na ovogodišnjem Serbia Fashion Week-u sam zajedno sa Jovanom Živković predstavila kolekciju u kojoj se sa jedne strane možemo osećati opušteno, a sa druge strane možemo biti eleganti i prefinjeni. S obzirom na to da smo poslednje dve godine zbog pandemije koronavirusa svi bili zatvoreni u sebe, nismo zračili toplotom i energijom, želele smo da sa ovim bojama koje nosi kolekcija unesemo radost u svakodnevnicu i da se svi malo razmrdamo. Ova kolekcija pokazuje da treba biti svoj i da nositi ono u čemu se osećamo najbolje.”

Nakon toga usledila je revija TMV Fashion na kojoj je prikazana  kolekcija dečije odeće, a mali manekeni i manekenke su poput profesionalaca veselo koračali pistom uz duge aplauze  publike. Zajedno sa svojim ćerkama pistom su prošetale i neke poznate mame, glumice Danijela Vranješ i Isrka Brajović kao i novinarka i urednica Nadežda Jokić. Posle ove revije koja predstavlja najemotivniji deo večeri koji je ostavio najsnažniji utisak na publiku, dizajnerka koja stoji iza ove kolekcije Svetlana Čavić ispričala je kako je došla na ideju da se predstavi  kolekcijom za decu:

“Osećaj je neverovatan i mislim da svi vidi koliko sam ja srećna. Kolekcija nosi naziv Crni Labud, a inspirisana je našim kupcima. Teško je za dete uzrasta od 6 do 12 godina kupiti nešto lepo i elegantno, a da to nije preterano šareno, da se mališani u tome mogu pojaviti I u nekim svečanijim prilikama, a da im garderoba koju nose bude udobna. Naša kolekcija je nosiva i u drugim prilikama, a to su potvrdila deca koja su je nosila na ovoj reviji. Imali ste priliku da vidite koliko su naši mali manekeni i manekenke na pisti bili nasmejani i srećni. Mogli su lepo da se kreću, nisu bili sputani, a materijali su posebno birani, organski pamuk. Ovaj posao koji predstavlja moju ljubav radim zajedno sa svoje dve ćerke koje su modne kreatorke i moja najveća radost i inspiracija”, rekla je Svetlana Čavić.

Prvi blok zatvorila je revija Poslednja revija dizajnerke Aleskandre Lazić i njenog brenda Lacher. Odevni komadi iz ove kolekcije eleganti su I prefinjeni, bez suvišnih detalja, ali ipak veoma efektni. Specijalna gošća na ovoj reviji bila je pop zvezda Jelena Tomašević koja je ponela jednu od kreacija ovog brenda, a njen nastup prisutni su pozdravili velikim ovacijama.

“Ova kolekcija se zove Lacher i namenjena je mlađoj populaciji. Želela sam da osvestim mlade devojke da mogu izgledati elegantno i kad su svedene, bez nekih preteranih  detalja. Materijali koji su korišteni za ove kreacije su čista svila i jedna nova tkanina iz Italije, o kojoj ne bih sada previše da otkrivam. Velika mi je čast da je Jelena Tomašević bila moj gost na reviji jer nje glas je moćan i raskošan, kao i moja kolekcija”, rekla je Aleksandra Lazić dodajući da je svoju modnu liniju pokrenula pre svega šest meseci i da nastup na Serbia Fashion Week-u smatra velikim uspehom.

“Već dva puta sam bila na Serbia Fashion Week-u i uvek me obuzme neka blaga trema dok se pitam da li ću odgovoriti zadatku, zato što to nije samo pevanje kao na koncertima, već ujedno i hod po pisti. Sve mora biti u ritmu, da ne skrenem previše pažnju na sebe i svoje kretanje, jer su modeli zapravo u prvom planu. Moram da se zahvalim Aleksandri i njenom brendu Lacher na ovom divnom odelu koje su za mene kreirali i sašili. Volim odela i uvek sam svedena i elegantna, ali nešto ovako nisam ranije nosila. Ponekad eksperimentišem za neke editorijale, neka slikanja, a dok se pripremam za nastup ili u nekim privatnim prilikama, držim se onoga što mi dobro stoji. Međutim, ovo večeras je bio svojevrstan izlet iz nečega na šta sam navikla.

U drugom bloku svoje kolekcije predstavili su slovenačka dizajnerka Sanja Veličković i Alexander Bratscher iz Srbije.

Kolekcija Sanje Veličković inspirisana je vinčanskom kulturom, a revija je počela jednom od najlepših izvornih srpskih pesama sa Kosova Gusta mi magla padnala koja je nastala u vremenima kada je Srbija već bila uveliko pala pod tursku vlast, a kao i uvek bespomoćan narod je utehu samo mogao potražiti u pesmi i igri. Ova pesma najčešće se pevala na venčanjima, tokom spremanja neveste za ovaj svečani čin.

Kreacije iz nove kolekcije Sanje Veličković jedinstvene su, a kada je reč o koloritu dominiraju tonovi narandžaste boje u kombinaciji sa crnom.

“Kolekcija je inspirisana vinčanskom kulturom i načinom na koji su tada živeli ljudi, kad nije bilo ratova kad je bio mir, kad je bila sloboda. Osnovna poruka ove kolekcije je to da bi smo trebali ponovo da postanemo ljudi. Uvek volim da budem drugačija. Tražila sam jednu lepu narodnu pesmu koja bi nešto kazala I veoma su mi se dopali stihovi pesme Gusta mi magla padnala. Volim svet i ljude i nisam se obazirala da li se to nekome sviđa ili ne. Meni se sviđa. Tu je i Vilendosrka Venera i to su stvari koje su potekle iz vinčanske kulture. Sve te figure i motive koje sam videla kada sam istraživala vinčansku kulturu probala sam da obradim i ubacim na odevne predmete”, rekla je Sanja Veličković, redovna učesnica Serbia Fashion Week-a skoro od njegovih početaka.

U drugom bloku prvog dana Serbia Fashion Week-a videli smo veliki spektar boja koje u svojoj novoj kolekciji pripremio Alexander Bratscher. Za svoju kolekciju Color block osim u proleću, inspiraciju je pronašao u oslobađanju sveta od pandemije Covid-19. Želja dizajnera je da jarkim bojama unese vedrinu i osmehe. Brokat preovladava među materijalima, ali možemo primetiti i američki saten.

“Vrlo sam zadovoljan prvim reakcijama publike, ali tek kroz nekoliko  dana ćemo u potpunosti videti kakvi su utisci”, rekao je Alexander.

Za sam kraj prve večeri 19. izdanja Serbia Fashion Week-a svoju novu kolekciju predstavila je dizajnerka iz Hrvatske Jadranka Šegota. Prepoznatljiva po veštom kombinovanju kože sa ostalim materijalima, ova talentovana dizajnerka publiku je ostavila bez daha. Modnim znalcima poznato je da je koža materijal s kojim je najteže raditi i da je za kreacije u kojima dominira koža osim talenta potrebna veština i veliko iskustvo, što je Jadranka svakako pokazala. Osim jedinstvenih kreacija, kolekciju prate i unikatne kožne torbe, koje su ostavile poseban utisak na dame u publici.

Druge večeri Serbia Fashion Week-a, koji je i ovim izdanjem potvrdio svoju lidersku poziciju, na program su revije Katarine Vidović, Silvane Tošić, Kristine Marović, Milice Tričković, Marije Šabić i gošće iz Švedske Imane Belmkadem.