Радна група о производњи енергије и снабдевању гасом и нафтним дериватима

Радна група о производњи енергије и снабдевању гасом и нафтним дериватима

27/04/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

На седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, која је одржана данас, представљени су најновији подаци о производњи, преносу и дистрибуцији електричне енергије, снабдевању гасом и нафтним дериватима у Србији. На седници су представљени подаци о резервама мазута у термоелектранама, производњи, увозу и довозу угља, као и о производњи, преносу и дистрибуцији електричне енергије.

 

Представници „Електромреже Србије“ и „Електродистрибуције Србије“ истакли су да не постоје проблеми у стабилности система и да се ремонти обављају по плану.

Када је реч о стању у гасном сектору у Србији, речено је да престанак испоруке гаса Бугарској не утиче на снабдевање српског тржишта овим енергентом, које се одвија несметано. Количине гаса су довољне за потребе свих потрошача, а остатак се утискује у подземно складиште гаса у Банатском Двору. Такође, спремне су све опције у случају да дође до прекида испоруке преко Бугарске.

На састанку је саопштено је да су повећане резерве нафте и нафтних деривата, као и да нема никаквих ограничења у снабдевању тржишта.

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници ЈП „Србијагас”, „Електропривреде Србије”, АД „Електромреже Србије”, „Електродистрибуције Србије“, „Нафтне индустрије Србије” а. д., Пословног удружења „Топлане Србије”, Јавно комуналног предузећа „Београдске електране“, Града Београда, чланови Савета АЕРС-а, Дирекције за робне резерве, РХМЗ, „Транспортгаса“, „Србија карго“ а. д.