ULIČNA GALERIJA: AUDIO – VIZUELNA INSTALACIJA “PTICE”, BOJANE ATLIJE I MAJE ĆURČIĆ

ULIČNA GALERIJA: AUDIO – VIZUELNA INSTALACIJA “PTICE”, BOJANE ATLIJE I MAJE ĆURČIĆ

24/06/2015 Off By

Ovim radom želimo da istražimo da li danas zvuk cvrkuta ptica zajedno sa skulpturama u ovoj formi mogu u posetiocu da izazovu slična osećanja doživljena onima u prirodnom okruženju


slika2246

Radomir Lazović

U PETAK, 26. juna u 20 časova, u Uličnoj galeriji u Beogradu biće otvorena audio-vizuelna instalacija “Ptice”, Bojane Atlije i Maje Ćurčić.

Autorski tim bavi se audio-vizuelnim instalacijama, kroz istraživanje prostora kao poligona umetničkog dela. Njihovi radovi, kombinovanjem crteža, skulpture, muzike i zvuka, angažuju javni prostor sa željom da izmeste prolaznika u jedan drugačiji, pažljivo osmišljeni ambijent. Umetnice žele da kroz zajednički rad preispitaju upotrebu različitih medijuma u funkciji jedinstvenog performativnog dela.
„Primarna funkcija instalacije Ptice je preispitivanje odnosa urbanog prostora i elemenata iz prirode, i mogućnosti njihove međusobne transformacije do potpunog izmeštanja iz stvarnosti. Emitujući zvuke ptica i postavljajući skulpture koje simuliraju jato u strogi centar grada koji oskudeva onim što percipiramo kao “priroda”, želimo da stvorimo jednu vrstu ambijenta koji je na tom mestu zapravo nemoguć i preispitamo odnos ove dve sredine, kao i mogućnost njihove trasformacije i koegzistencije u modernom dobu.
Ovim radom želimo da istražimo da li danas zvuk cvrkuta ptica zajedno sa skulpturama u ovoj formi mogu u posetiocu da izazovu slična osećanja doživljena onima u prirodnom okruženju. Zanima nas i kako zvučni i vizuelni deo instalacije utiču jedan na drugi i ukoliko se jedan transformiše, koliko će se i kako promeniti doživljaj drugog.
Koristeći snimke ptica sa teritorije Beograda koje smo snimile na opštinama sa manjom frenkvencijom saobraćaja, ovaj odnos gradskog i vangradskog se prenosi i na medijum zvuka, čime se osim poigravanja sa prirodnim postavlja i pitanje nedostatka zvukova prirode u centru Beograda i skreće pažnja na zvučno zagađenje grada.“
Bojana Atlija rođena je 1983. u Beogradu. Završila je osnovne i master studije na FLU, vajarski odsek. Dobitnica je nagrade FLU za crtež. Učestvovala je na brojnim Artist-In-Residence programima u Srbiji i inostranstvu. Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi, (istaknute: Između Privatnog i Javnog, UMSB, Savremeno internacionalno bijenale umetnosti i veština u Nantongu, Kina, Teško je biti… u vremenu, prateći program 47 BITEF-a 13). Bavi se crtežom, skulpturom i instalacijom. Stalni saradnik galerije Liberarti u Trstu. Njen rad može se videti u javnom prostoru u okviru Sportskog centra Olimp u Beogradu, u Dubravici, Slovačka i u Zepter muzeju u Beogradu. Član ULUS-a od 2015.

Maja Ćurčić rođena je 1984. U Beogradu. Diplomirala je na FMU, odsek za teoriju i opštu muzičku pedagogiju. Bavi se primenjenom muzikom i pedagoškim radom. <


KULTURA

slike1ULIČNA GALERIJA: AUDIO – VIZUELNA INSTALACIJA “PTICE”, BOJANE ATLIJE I MAJE ĆURČIĆ

Ovim radom želimo da istražimo da li danas zvuk cvrkuta ptica zajedno sa skulpturama u ovoj formi mogu

 

236IZLOŽBE: DOSIJE UMETNIK PREDSTAVLJA ŽIVKU SAVIĆ

Živka Suvić je rođena 1971.godine u Sremskoj Mitrovici.Srednju školu za dizajn ”Bogdan Šuput”,završila je u Novom Sadu. Akademiju

МИЛИЋИ, 4. НОВЕМБРА /СРНА/ - Национални фолклорни ансамбл "Коло" из Београда завршио је турнеју по Републици Српској наступом у Спортској дворани у Милићима, који је привукао велики број љубитеља фолклорних игара из Зворника, Власенице,  Шековића и општине домаћина.

SAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA ANSAMBLA NARODNIH IGARA I PESAMA SRBIJE “KOLO“

U skladu sa postupkom za izbor kandidata na razgovor će biti pozvani kandidati Aleksandra Stojanović i Vladimir Dekic

dejanSARADNJA VS I RTS: ČIZMAŠI STIŽU NA JESEN

Režiser Dejan Zečević kaže da će se serija prikazivati već na jesen i da je posle Vojne akademije