Obeležavanje nacionalnog Dana sećanja Srbije na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma

Obeležavanje nacionalnog Dana sećanja Srbije na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma

21/04/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je državnoj ceremoniji posvećenoj obeležavanju nacionalnog Dana sećanja Republike Srbije na žrtve Holokausta, genocida i i druge žrtve fašizma i otkrio spomen ploču posvećenu žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, na Starom sajmištu u Beogradu, na delu reke Save od Brankovog mosta do mosta Gazela, koji su gradske vlasti proglasile Obalom jasenovačkih žrtava.

 

“Svedočeći o prirodi zločina nad Jevrejima, Romima i Srbima, ne možemo da verujemo šta se ovde dogodilo tokom Drugog svetskog rata. Iz tog košmara buđenja nema. Staro sajmište, pored Banjice, jedini je logor koji se nalazio u gradu.
Među nama sve je manje preživelih i svedoka. Važno je što smo ovo mesto obeležili kao Obalu jasenovačkih žrtava.
U oba rata bili smo žrtve. Pravu stranu istorije smo skupo platili, ali ne novcem nego milionima života. Na ovom mestu svaka reč je suvišna i svaka suza opravdana i nedovoljna. Ovo mesto dobilo je i memorijalni centar.
Ovom stratištu jedino možemo da suprotstavimo život. Naša obaveza je da taj život nastavimo, to smo dužni našim precima i našoj deci.
Ovo tužno mesto, kao i sva naša stratišta, svrstava nas na pravu stranu istorije.
Srbija želi mir i Srbija želi život i sebi i svima drugima u ovom teškom trenutku koji je pogodio Evropu i svet.
Naš Beograd i Srbija se grade i napreduju. Da imamo mir zaslužni su i ovde stradali. Ako ne sanjamo o miru on se neće ni desiti“, poručio je predsednik Vučić.