SKUPŠTINA SRBIJE: SVM, NS I SPO-DHSS ZA PROMENU USTAVA SRBIJE I IZBORNOG SISTEMA

SKUPŠTINA SRBIJE: SVM, NS I SPO-DHSS ZA PROMENU USTAVA SRBIJE I IZBORNOG SISTEMA

23/06/2015 Off By

SVM smatra da fokus pažnje treba staviti na Ustav, jer je nemoguće i neozbiljno menjati određene zakone, a ne i najviši političko pravni akt, rekao je šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor na posebnom slušanju predloga za reformu političkog sistema. Prema njegovim rečima, SVM se zalaže za neki vid proporcionalnog sistema, stepenasti cenzus za koalicije i promenu Zakona o izboru predsednika Srbije koga bi birala skupština i koji bi bio u skladu sa njegovim nedležnostima


balint-pastor
Ranka Čičak

POSLANICI Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Nove Srbije, Srpskog pokreta obnove (SPO) i Demohrišćanske stranke Srbije (DHSS) danas su u parlamentu istakli da je potrebna promena Ustava Srbije, izbornog sistema i Zakona o izboru predsednika.

SVM smatra da fokus pažnje treba staviti na Ustav, jer je nemoguće i neozbiljno menjati određene zakone, a ne i najviši političko pravni akt, rekao je šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor na posebnom slušanju predloga za reformu političkog sistema. Prema njegovim rečima, SVM se zalaže za neki vid proporcionalnog sistema, stepenasti cenzus za koalicije i promenu Zakona o izboru predsednika Srbije koga bi birala skupština i koji bi bio u skladu sa njegovim nedležnostima. Pastor je kazao i da Autonomna Pokrajina Vojvodina treba da ima više ustavom garantovanih izvornih nadležnosti da ne bi zavisila od trenutno postojeće skupštinske većine, kao i da je SVM za vraćanje zakonodavne nadležnosti Vojvodini. SVM je, kako je naveo, i za precizno utvrđivanje izvora finansiranja Vojvodine putem definisanih izvora prihoda. On je naveo da se ta stranka zalaže za doradu odredbe o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, preciznije regulisanje njihovog položaja i da je bitno da se u samom Ustavu utvrdi načelni okviri nadležnosti i finansiranje nacionalnih saveta. Potrebno je izmeniti zakone kojima bi se obezbedila zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru i Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, rekao je Pastor.
On je naveo i da je neophodno redefinisati hijerarhiju normi u Ustavu i da primat treba dati međunarodnom pravu nad domaćim, odnosno da je potrebno stvaranje pravnog osnova za predstojeće članstvo Srbije u EU.
Šef poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević kazao je da je ta stranka za smanjenje broja poslanika u Skupštini Srbije, za većinski izborni sistem i smanjenje cenzusa. On je rekao da ako se smanji broj poslanika, kojih u odnosu na broj stanovnika ima puno, to automatski znači i smanjenje cenzusa za ulazak u Skupštinu na tri odsto. Markićević je naveo da je potrebno utvrditi i tačan broj stanovnika u Srbiji, s obzirom da kada su izbori neki pričaju da ih ima sedam i po miliona, a neki da ih ima deset miliona.
“Ja mislim da ih ima deset miliona, a oni koji kažu sedam i po indirektno priznaju nezavisnost Kosova”, rekao je poslanik Nove Srbije i usprotivio se menjanju preambule Ustava Srbije u kojoj se navodi da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije. Markićević je kazao i da se nezvanično priča da će referendum o promeni Ustava biti kad i lokalni izbori u decembru, ali da on smatra da to treba da bude poseban dan.
Šef poslaničke grupe Srpski pokret obnove – Demohrišćanska stranka Aleksandar Jugović kazao je da su neophodne promene Ustava Srbije zbog decentralizacije Srbije, izmene broja poslanika i usklađivanja sa standardima Evropske unije. On je kazao da je ta poslanička grupa za smanjenje broja poslanika, podelu Srbije na niz jedinica koliko bi bilo i regiona, kao i za promenu izbora predsednika Srbije, kog treba da bira Skupština, a na ne građani na neposrednim izborima.
Jugović je rekao i da je neophodno doneti zakon koji bi omogućio otvaranje dosijea tajnih službi, što je Srbija propustila da uradi u tranziciji i da je potrebno da se predvidi spisak imena ljudi koji su naneli nesreću ljudima.
“Svi koji kažu da nema ničega u dosijeima, ne govore istinu. Tu su tragovi političkih ubistva, šverca cigareta i sve ono nasleđe koje je preneto u 21. vek”, rekao je Jugović.
Sledeće posebno slušanje zakazano je za utorak 30. jun, a svoje predloge Akcionoj grupi za reformu političkog sistema iznosiće Jedinstvena Srbija, Socijaldemokratska partija Srbije i Socijaldemokratska stranka. <


SRBIJA

 

i jovSKUPŠTINA SRBIJE: STRUJNI UDAR ZVAN AKCIZE

Pedlažem da povučete ovaj predlog o akcizama za struju. Ako ne, pozivam poslanike da ne glasaju. Jer ovo

 

 

skuoAKCIZE NA STRUJU – NOVI NAMET ZA GRAĐANE

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da uvođenje akcize na struju nema veze sa evrointegracijama,

 

 

 

pol-veselinovicSKUPŠTINA SRBIJE: KAKO DA SE ZAŠTITIMO OD GRADA?

Osnovni problem ovog Zakona je što se ne zna koja su odgovorna lica za nesprovođenje Zakona, niti kako

 

 

vladaSEDNICA VLADE:KO IMA PRAVO NA VAUČER ZA LETOVANJE?

Vaučer se može koristiti na teritoriji Srbije, izuzimajući teritoriju grada Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca