Кључан наставак ангажмана УНМИК-а за доследно спровођење Резолуције 1244

Кључан наставак ангажмана УНМИК-а за доследно спровођење Резолуције 1244

08/04/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са специјалном представницом генералног секретара Уједињених нација и шефицом Мисије УН на Косову и Метохији Каролином Зијаде.

 

Селаковић је истакао значај континуираног разматрања питања Косова и Метохије у Савету безбедности УН, напомињући да је то начин да се међународна заједница редовно и транспарентно информише о стању на терену, положају Срба и другог неалбанског становништва, владавини права, поштовању људских права, заштити културног и верског наслеђа…

Министар је изразио дубоку забринутост за положај Срба на КиМ, износећи конкретне примере једностраног и провокативног деловања Приштине.

Селаковић је констатовао да су једнострани акти и провокације Приштине све већа претња миру и стабилности у региону, и изразио наду да ће то јасно, изношењем чињеница, бити рефлектовано у извештају генералног секретара УН о раду УНМИК-а, који ће 20. априла бити представљен пред Саветом безбедности УН.

Честитавши на именовању, Селаковић је изразио уверење да ће госпођа Зијаде својим радом допринети очувању присуства и улоге УНМИК-а на КиМ, као и унапређењу свих сегмената деловања Мисије.

Министар је поручио да Србија инсистира на неопходности доследног поштовања Резолуције Савета безбедности УН 1244, подвукавши да нам да је од кључне важности наставак ангажмана Мисије УНМИК, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Селаковић је казао да је Београд у потпуности посвећен дијалогу, нагласивши да је Београд испунио своје обавезе, док Приштина упорно избегава да спроведе своје, укључујући стварање услова за формирање Заједнице српских општина.