AKCIZE NA STRUJU – NOVI NAMET ZA GRAĐANE

AKCIZE NA STRUJU – NOVI NAMET ZA GRAĐANE

22/06/2015 Off By

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da uvođenje akcize na struju nema veze sa evrointegracijama, već treba da nadomesti nesposobnost ministra Dušana Vujovića da vodi finansije Srbije.On je ukazao da će povećanje akcize svi građani osetiti po svom džepu


skuo
Ranka Čičak

POSLANICI opozicionih stranaka u Skupštini Srbije najavili su danas da neće podržati uvođenje akcize na električnu energiju po stopi od 7,5 odsto, zato što će, kako su naveli, to biti novi namet koji građani Srbije neće moći da plate.Poslanici Demokratske stranke ocenili su da bi trebalo da se povuku predložene izmene i dopune Zakona. Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović naveo je da je uvođenje akcize na električnu energiju “jedan u nizu udara na standrad građana koji je ionako prenizak, među najnižima u celoj Evropi” i naveo da “energično osuđuju poskupljenje struje”.On je rekao da će građani plaćanjem veće cene struje biti dodatno opterećeni i podsetio da imamo najniže plate u Evropi.Ovo nema nikakve veze sa tržištem, već je samo pokušaj da se napuni budžet, zato što je Vlada nesposobna i ne zna šta da radi sa novcem i kako da ga upotrebi. To je zato što ima previše svojih partijskih kadrova, pa onda prebacuju teret na građane Srbije koji će se dovesti u dodatno tešku egzistencijalnu situaciju, rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.
Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da uvođenje akcize na struju nema veze sa evrointegracijama, već treba da nadomesti nesposobnost ministra Dušana Vujovića da vodi finansije Srbije.On je ukazao da će povećanje akcize svi građani osetiti po svom džepu. Komentarišući Vujovićevu računicu da će prosečan račun za struju biti veći za 325 dinara, Đurišić je rekao da će zbog toga “moći da kupi mesečno četiri sladoleda manje svojoj deci”. On je podsetio i na to da su u oktobru prošle godine smanjene plate i penzije.
Rekli ste da ćete sada da nagradite građane i sada ste ih nagradili sa akcizom na struju od 7,5 odsto, a imali ste nagradu i u prethodnim mesecima povećanje svih mogućih cena, kao i poreza na imovinu, rekao je on.
I poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić rekao je da je uvođenje akcize na struju “još jedna mera
koja će najviše kazniti građane i građanke Vojvodine, s obzirom da su oni najredovnije platiše električne energije”.Povodom reorganizacije EPS i najave da će od 1. jula Elektrovojvodina prestati da postoji, on je istakao da bi to preduzeće trebalo i dalje da postoji “jer je najmodernije, najviše je ulagalo u ljudske resurse i u distributivnu mrežu”, i zato što je dobit Elektrovojvodine 2,1 milijardu dinara, dok je gubitak Elektrodistribucije Beograd tri milijarde.
Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da, kada bi se smanjili troškovi EPS, Međunarodni monetarni fond ne bi tražio povećanje cene struje.Zašto su velike cene? Zato što ima 15.000 do 17.000 radnika viška. To što je smenjeno 600 direktora je čista demagogija. Ti ljudi su ostali da rade u EPS sa istim platama, samo se više ne zovu direktori, rekao je Živković.
Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da je povećanje cene električne energije, kroz uvođenje akciza, novi teret, koji građani Srbije neće moći da izdrže. On je ukazao da su od plaćanja akcize oslobođena diplomatska i konzularna predstavništva i istakao da je “vrhunac cinizma što su plaćanja akciza na alkohol i cigarete oslobođeni vlasnici avio i brodskih kompanija, među njima i Etihad”. <


SRBIJA

 

pol-veselinovicSKUPŠTINA SRBIJE: KAKO DA SE ZAŠTITIMO OD GRADA?

Osnovni problem ovog Zakona je što se ne zna koja su odgovorna lica za nesprovođenje Zakona, niti kako

 

 

vladaSEDNICA VLADE:KO IMA PRAVO NA VAUČER ZA LETOVANJE?

Vaučer se može koristiti na teritoriji Srbije, izuzimajući teritoriju grada Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca

 

396751_sednica-pravosudje2-olgica-batic-beta_fSKUPŠTINA SRBIJE: ŠTA RADI SRPSKA DIPLOMATIJA ?

Na početku sednice Republičkog parlamenta, koju poslanici svakog četvrtka koriste da od predstavnika vlasti zatraže određene informacije, demokate

 

d0ae7aJAVNO SLUŠANJE U SKUPŠTINI: PREDLOZI ZA PROMENU POLITIČKOG SISTEMA

Novi krug slušanja biće održan u ponedeljak, 22. juna, kada će svoje predloge za promenu poltičkog sistema izneti