Михајловићева у Алексинцу на комеморацији рударима страдалим у несрећи у руднику „Соко”

Михајловићева у Алексинцу на комеморацији рударима страдалим у несрећи у руднику „Соко”

04/04/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас у Алексинцу комеморацији поводом смрти осам рудара страдалих у петак у несрећи у руднику угља „Соко” код Сокобање.

Она је у књигу жалости написала: „Тужно је сазнање да вас више нема међу нама. Били сте храбри и вредни. Бринућемо о вашим породицама. Србија вас неће заборавити.“

„Јако тешки тренуци, из реда најтежих у животу. Нема речи утехе породицама. Када бисмо могли да вратимо време уназад, ми рудари, сигуран сам да бисмо поново бирали да будемо рудари. Колико год тешко зарађивали наш хлеб са девет кора, нама је најслађи. Колико год био тежак крст који рудари носе, никад им није био тежак. О пожртвованости, смелости, храбрости, одважности, солидарности причаће се легенде. Ваша имена остаће заувек уписана у историју рудника „Соко“ и рударства у Србији. Министарство, Влада, цела држава саосећају са породицама. Никада нећете бити сами и никада нећемо заборавити наше јунаке“, рекао је Дејан Милијановић, помоћник министарке рударства и енергетике.

Комеморативном скупу у Центру за културу и уметност у Алексинцу су, поред породица и колега погинулих рудара и потпредседнице Владе, присуствовали и представници Министарства рударства и енергетике, општина Алексинац и Сокобања, директор Алексиначких рудника, директор ЈП ПЕУ „Ресавица“, представници синдиката.