Значајни резултати полиције у борби против организованог криминала

Значајни резултати полиције у борби против организованог криминала

01/04/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин присуствовао је данас 9. састанку Стратешке групе Дирекције полиције на којем су анализирани резултати рада организационих јединица и подручних полицијских управа Министарства унутрашњих послова.

 

Највиши руководиоци Министарства унутрашњих послова, чланови Дирекције полиције, руководиоци организационих јединица у седишту Министарства и начелници полицијских управа, реферисали су министру полиције Александру Вулину о оствареним резултатима и спроведеним активностима по одлукама са 8. састанка Стратешке групе Дирекције полиције.

На састанку Стратешке групе прецизиране су активности које ће бити спроведене у наредном периоду у циљу подизања безбедности грађања на још виши ниво.

Министар полиције Александар Вулин захвалио се председнику Републике Србије Александру Вучићу на подршци коју пружа полицији, а која се огледа и у повећању плата запослених и континуираном побољшању материјалног положаја и стандарда припадника Министарства унутрашњих послова и у јачању капацитета кроз набавку опреме и наоружања и модернизацији полицијских објеката и возила.

„Српска полиција у протеклих годину и по дана остварила је значајне резултате у борби против организованог криминала и борби против трговине наркотицима. За протеклих годину и по дана, полиција је запленила више од 12 тона најразличитијих врста наркотика. Откривено је 67 илегалних лабораторија за узгој марихуане и 115 такозваних плантажа, односно засада марихуане. Kада је реч о прва три месеца 2022. године, заплењено је око 2 тоне дроге и откривено 11 илегалних лабораторија за узгој марихуане. Настављамо још јачу, упорнију и интензивнију борбу против трговине наркотицима”, поручио је министар полиције Александар Вулин.

„Поносан сам на припаднике полиције који су за годину и по дана разбили и процесуирали 30 организованих криминалних група. Разбијен је најмонструознији клан у Европи, Беливук-Миљковић, ухапшен је најозлоглашенији криминалац у региону Дарко Елез, разбијена је криминална група коју је предводио Дарио Ђорђевић. Разбијено је 8 организованих криминалних група које су се бавиле кријумчарењем људи, а правди су приведена и 4 члана групе “Пинк Пантер” који су у Немачкој украли сатове и накит вредне 4 милиона евра. За прва три месеца 2022. године, српска полиција је разбила и процесуирала 7 организованих криминалних група, 4 групе због трговине дрогом. Још једном честитам припадницима СБПОK-а који су пре пар дана разбили организовану криминалну групу коју је предводио извесни Луцифер и том приликом, између осталог, запленили скоро 8 килограма кокаина. Ово су конкретна дела и резултати. Припадници полиције остају максимално посвећени борби против организованог криминала и за то имају велику подршку државе на челу са председником Вучићем”, поручио је министар полиције Александар Вулин и нагласио да се припадници полиције успешно боре и против сиве економије и привредног криминала.

„Наредио сам да се у оквиру Министарства унутрашњих послова формирају и две нове јединице, Јединица за безбедност на рекама и Јединица за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине зато што хоћу још жешћу и снажнију борбу против оних који би да преко наших река шверцују горива и нафту. Хоћу још одлучнију борбу против оних који би да угрожавањем здравља наших људи и природе стичу профит”, истакао је министар полиције.

Министар полиције Александар Вулин посебно је похвалио рад припадника Полицијске управе за град Београд на челу са начелником Веселином Милићем и истакао да је укупан број кривичних дела на подручју Београда смањен за 14 одсто у односу на 2020. годину, те да Београд у последњих 40 година никада није био безбеднији и сигурнији.

Министар полиције Александар Вулин истакао је да се Србији неће догодити Мајдан и да ће српска полиција, уз пуно поштовање и примену закона, сачувати стабилан јавни ред и мир и заштитити уставни поредак земље.

Пре почетка 9. састанака Стратешке групе Дирекције полиције одата је пошта убијеном припаднику полиције Ивану Ђурђевцу који је у Зајечару страдао на дужности.