DAČIĆ: NISMO JOŠ DOBILI ODGOVOR NA PISMO UPUĆENO STALNIM ČLANICAMA SAVETA BEZBEDNOSTI UN

DAČIĆ: NISMO JOŠ DOBILI ODGOVOR NA PISMO UPUĆENO STALNIM ČLANICAMA SAVETA BEZBEDNOSTI UN

21/06/2015 Off By

Dačić izjavio je da je EU, ukoliuko je tačno da je od Rusije tražila izgradnju istočnog gasnog prstena koji bi zaobišao Srbiju, trebalo o tome da obavesti Srbiju, koja ne zaslužuje takav odnos. Ministar je rekao da se takav način ophođenja ne može nazvati dobronamernim po Srbju jer, “Srbja nije slepo crevo Evrope, već ključ Evrope”


dacic_-_oebs

Srbija nije slepo crevo: Ivica Dačić

Ranka Čičak

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da još nije dobijen odgovor na kratko pismo upućeno stalnim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojem je iznet stav Srbije da ne podržava Rezoluciju o Srebrenici koju priprema Velika Britanija.

“Konsultacije bi trebalo da počnu od ponedeljka, ali očigledno da postoji veliko neslaganje, ne sa naše strane, već među stalnim članicama Saveta bezbednosti”, rekao je Dačić. On je naglasio da Srbiju nije iznenadilo pripremanje Rezolucije o Srebrenici jer je državno rukovodstvo još u decembra prošle godine dobilo 60 kriptozaštićnih telegrama sa informacijom da Velika Britanija priprema rezoluciju.
“Ali nas je iznenadilo što Velika Britanija taj tekst do danas ni sa kim nije podelila čak ni sa stalnim članicama Saveta bezbednosti UN, a kakve su joj namere to smo znali”, rekao je Dačić. On je dodao da će Srbija nastaviti da štiti nacionalne i državne interese i podstiće mir u regionu. Predsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je pre dva dana da Srbija ne prihvata Rezoluciju o Srebrenici koju priprema Velika Britanija koja treba da se nađe pred Savetom bezbednosti UN i da je tim povodom Srbija uputila kratko pismo stalnim državama članicama SB UN. Dačić izjavio je da je EU, ukoliuko je tačno da je od Rusije tražila izgradnju istočnog gasnog prstena koji bi zaobišao Srbiju, trebalo o tome da obavesti Srbiju, koja ne zaslužuje takav odnos. Ministar je rekao da se takav način ophođenja ne može nazvati dobronamernim po Srbju jer, “Srbja nije slepo crevo Evrope, već ključ Evrope”. On je rekao da je na zvaničnom sastanku sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom od njega dobio informaciju da je EU Rusiji ponudila varijantu istočnog prstena koji je bi obišao Srbiju.


martin

Martin Sajdik

DAČIĆ PRIMIO KANDIDATA ZA SVOG PREDSTAVNIKA U UKRAJINU MARTINA SAJDIKA

PRVI potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je danas, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, kandidata za svog specijalnog predstavnika za Ukrajinu, austrijskog diplomatu, ambasadora Martina Sajdika.
Sajdik bi trebalo da zameni švajcarsku ambasadorku Hajdi Taljavini na tom mestu, koje uključuje i dužnost specijalnog predstavnika predsedavajućeg OEBS-u u Trilateralnoj kontakt grupi.
Predsedavajući OEBS-u Dačić razgovarao je sa ambasadorom Sajdikom o ulozi OEBS-a u diplomatskim naporima da se okonča kriza u Ukrajini, kao i dosadašnjem učinku Trilateralne kontakt grupe, pod čijim okriljem rade četiri radne grupe za implementaciju Sporazuma iz Minska.
Sagovornici su se složili da je uloga OEBS-a, jedinog međunarodnog prisustva na terenu i organizacije koja uspeva da sve aktere krize dovede za isti sto, od ključnog značaja za političko razrešenje krize.<


“Zamolio sam ga da to ponovi i jasno je rekao da bi taj prsten išao Bugarskom i Rumunijom do Slovačke i onda dalje u druge zemlje. Sa mnom su bili ministri Dušan Vujović i Željko Sertić i oni mogu da posvedoče o tome, ja sam to preneo i premijeru Aleksandru Vučiću”, rekao je Dačić. Šef srpske diplomatije rekao je da ne zna kakva je sudbina tog predloga i da je javnosti samo preneo da se takav predlog čuo.
Prema njegovim rečima, takav predlog, ukoliko je istinit, trebalo je da bude podeljen sa Srbijom, jer Srbja ne zaslužuje takav odnos. Dačić je podvukao da je Srbija mnogo uložila u Južni tok i da će, u slučuju da se prekine dotok gasa preko Ukrajine, biti u velikom problemu, jer bez gasa, naglasio je, ne može.
Dačić je izjavio da će Srbija uložiti maksimum napora da nastavi sa konstruktivnim pristupom briselskom dijalogu i da će do konkretnih rešenja doći samo ukoliko i druga strana pokaže isti takav odnos.
Upitan za očekivanja uoči nastavka dijaloga u Briselu, u utorak, 23. aprila, Dačić je rekao da je Srbija svesna da postoje mnoge stvari za koje se ponekad ne može reći da su slučajne, da ima mnogo teških tema, ali da Srbija sigurno pod pritiskom neće donositi nikve odluke.
“Srbija će donositi odluke koje su racionalne i koje gledaju u budućnost, ali uz punu zaštitu naših nacionalnih i državnih interesa”, poručio je šef srpske diplomatije nakon sastanka sa austrijskim diplomatom Martinom Sajdikom, novim specijalnim predstavnik OEBS-a za Ukrajinu. <


DANAS

 

konferencija196KONFERENCIJA ZA MEDIJE ALEKSANDRA VUČIĆA: SPREMAN DA IDE U SREBRENICU I ODA POČAST ŽRTVAMA

“Ako Bošnjaci budu želeli biću spreman da odam počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama”, izjavio je Vučić i dodao

 

Restoran-beograd-na-vodi-07_620x0OTVORENO PISMO GRADSKOJ OPŠTINI SAVSKI VENAC, JAVNOM VODOPRIVREDNOM PREDUZEĆU “BEOGRAD VODE”, JAVNOM KOMUNALNOM PREDUZEĆU “ZELENILO BEOGRAD” I ZAVODU ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA.

POVODOM namere da se produži rešenje kojim je odobreno privremeno zauzeće javne površine radi postavljanja štanda za prezentaciju

majkl-kirbi2MAJKL KIRBI: PODIZANJE OGRADE NE REŠAVA PROBLEM MIGRANATA

Rešenje ovog problema, treba tražiti kroz razgovore s predstavnicima Evropske unije, za koju je ocenio američki ambasador, da

ivan-tasovac-1386027118-406755IVAN TASOVAC: NEOPOZIV IZLAZAK DRŽAVE IZ MEDIJA

Srbije nema mesta za 1.400 medija i da oni “stenju” pod teretom krize. Očigledno je da sve više

 

nebpjđa granicaSTEFANOVIĆ POZIVA EU DA POMOGNE SRBIJI DA ZAŠTITI SVOJE GRANICE

Pozivam sve države Evropske unije da nam u tome pomognu, da učine dodatni napor da Srbija zaštiti svoje