Национална безбедност зависи од енергетске безбедности и стабилности

Национална безбедност зависи од енергетске безбедности и стабилности

29/03/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да национална безбедност сваке државе зависи од енергетске стабилности и независности и да зелена агенда остаје главни глобални процес, као и да ће и Србија кроз зелену агенду обезбедити дугорочну енергетску стабилност.

 

Она је то изјавила у Прагу, где је учествовала на округлом столу о енергетској безбедности и диверзификацији у Европи, у организацији Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕЦЦ).

„Ово је била важна конференција, на којој смо разговарали о енергетској безбедности и чињеница која сада још више добија на значају јесте да је енергетска безбедност национална безбедност. Колико је нека држава енергетски безбедна, толико је обезбеђена и национална безбедност. Разговарали смо о томе колико је битна зелена агенда и свако ко мисли да су се земље повукле из процеса декарбонизације – греши. Зато што је управо зелена агенда, односно бржи и ефикаснији развој капацитета који користе ОИЕ и подизање енергетске ефикасности, један од начина да свака држава буде независна и то је и наш циљ“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је истакла да је у току израда националног интегрисаног климатског плана и енергетске стратегије и да ће тим стратешким документима бити одређен развој енергетике у наредним деценијама.

„Суштина је да учинимо све што можемо да у производњи електричне енергије будемо потпуно независни у наредним деценијама. Морамо да водимо рачуна о томе какву ћемо енергију да производимо, то није питање само Србије, већ и стабилности и развоја целог региона. Разговарали смо о свим изворима енергије који могу допринети енергетској диверзификацији, сигурности и независности“, изјавила је она.