Obnavljanje direktnih letova od Beograda do Tel Aviva

Obnavljanje direktnih letova od Beograda do Tel Aviva

25/03/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić i ministar turizma Države Izrael Joel Razvozov potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti turizma, koji će dodatno unaprediti bilateralne odnose dveju prijateljskih država.

Matić je, nakon potpisivanja ovog dokumenta u Vladi Srbije, istakla da će Sporazum doprineti uspostavljanju institucionalnog okvira za olakšavanje i jačanje saradnje između pojedinačnih partnera u turizmu, a sve u cilju poboljšanja ukupnih bilateralnih ekonomskih odnosa i unapređenja imidža i uticaja Srbije u svetu.

Ona je, navodeći da je ovo prvi sporazum ovakvog tipa potpisan između dve države, naglasila da je time učinjen korak napred u vezi unapređenja dosadašnje saradnje, kao i vraćanja Izraela na više mesto na lestvici emitivnih tržišta, kao što je to bio slučaj ranijih godina.

Ministarka je ukazala na to da je za razvoj turističke saradnje sa Izraelom posebno značajno obnavljanje direktnih letova od Beograda do Tel Aviva, koji su postojali do 2019. godine.

Prema njenim rečima, preduslov za dinamičniju turističku saradnju, pored ponovnog uspostavljanja direktnih letova između dve zemlje, jeste i veća promocija manifestacionog, kongresnog, aktivnog i banjskog turizma, po čemu je Srbija veoma poznata.

Ona je dodala da bi za goste iz Izraela mogao biti zanimljiv i gastronomski turizam, i u tom konekstu podsetila na to da se 14 prestoničkih restorana odnedavno nalazi u Mišlenovom vodiču.

Ministarka je, navodeći da je u prva dva meseca ove godine ostvaren porast dolazaka stranih gostiju od 150 odsto, istakla da je turizam u Srbiji pokazao otpornost i prilagodljivost, uprkos tome što su prethodne dve godine pandemije ostavile veliki trag.

U 2021. godini ostvaren je rekordni devizni priliv u sektoru turizma u iznosu od 1,65 milijardi evra, a 2,7 miliona turista je ostvarilo više od osam miliona noćenja u kategorisanom, i preko dva miliona noćenja u nekategorisanom smeštaju, precizirala je Matić.

Razvozov je podsetio na to da trgovinska razmena dveju zemalja iznosi 60 miliona evra, te da su izraelske kompanije u Srbiji prisutne u oblasti nekretnina i inovacija, uz ocenu da je potencijal ekonomske saradnje mnogo veći.

On je istakao da je posao vlada dveju država da ohrabre i unaprede poslovanje, i u skladu sa tim najavio da izraelska avio-kompanija planira da za nekoliko nedelja obnovi direktne letove za Srbiju, uz očekivanje da će i „Er Srbija“ obnoviti let za Tel Aviv.

Prema njegovim rečima, direktni letovi privlače turiste, ali i poslovne ljude, a to može biti izvor dodatnih prihoda za obe ekonomije.

Verujem da se turizam zasniva na direktnim vezama između ljudi. To danas i činimo jer postavljamo temelje za to da se buduće generacije još bolje međusobno povežu, poručio je Razvozov.

Sporazum predviđa saradnju u razmeni znanja, inovacija i digitalizacije, obuci profesionalaca i razmeni informacija o investicijama, zatim u razmeni znanja u oblasti turizma posebnih interesovanja, održivog turizma, kulturnog i verskog turizma, gastronomskog i vinskog turizma, banjskog turizma, saradnju u UNWTO i drugim međunarodnim turističkim organizacijama.