Cilj izjednačavanje uslova lečenja u Srbiji i RS

Cilj izjednačavanje uslova lečenja u Srbiji i RS

25/03/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem o jačanju saradnje u cilju izjednačavanja uslova zdravstvene zaštite u Srbiji i RS.

Lončar je nakon sastanka rekao da je prioritet da se građanima Srbije i Republike Srpske, i pored pandemije koronavirusa i dešavanja koja potresaju Evropu, pruži sigurnost kada je zdravstvena zaštita u pitanju.

Želimo da im pošaljemo zajedničku poruku da budu sigurni u to da će moći, ukoliko bude bilo potrebe, da se leče na najbolji mogući način, poručio je on i ponovio da je cilj da se izjednače uslovi lečenja u Srbiji i RS.

Ministar je ocenio da to može da se postigne kroz edukaciju ljudi i ulaganja koja će se nastaviti, dodavši da Republika Srpska kreće sa investicijama u novu opremu, bolnice i aparate.

Najbolji način je da dođu ovde u Beograd kada im stigne oprema i da kroz edukaciju izjednačimo zdravstvenu zaštitu u Srbiji i RS, naveo je Lončar, podsetivši na to da je u našoj zemlji mnogo uloženo u zdravstvo, opremu i zapošljavanje mladih kadrova, koji mogu da se obučavaju i u inostranstvu.

Šeranić je naveo da je delegacija iz RS danas obišla i novi blok Kliničkog centra Srbije, i da su oduševljeni onim što su videli, pre svega organizacijom Urgentnog bloka koji predstavlja srce svakog kliničkog centra.

Sve što smo videli u novom Kliničkom centru biće značajno i za usavršavanje naših specijalista, s obzirom na to da je program specijalizacije u RS isti kao u Srbiji, naglasio je ministar.

Kolege iz Srbije, sa ministrom na čelu, uradile su odličan posao. Ima mnogo novih praksi koje ćemo svakako i mi gledati da primenimo, istakao je on, pri čemu je izrazio zahvalnost na svemu što je Srbija uradila za RS, posebno na donaciji lekova i vakcina protiv koronavirusa.