Ухапшена 21 особа због фалсификовања производа за домаћинство

Ухапшена 21 особа због фалсификовања производа за домаћинство

23/03/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Припадници Министарства унутрашњих послова, СБПОК-а, Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала, ПУ за град Београд и Жандармерије, у сарадњи са Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала, Вишег јавног тужилаштва у Београду, као и основним јавним тужилаштвима у Суботици, Новом Саду, Сомбору и Панчеву, ухапсили су 21 особу са територије Републике Србије због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела неовлашћена употреба туђег пословног имена и друге посебне ознаке робе или услуга и удруживање ради вршења кривичних дела.

Ухапшени су: Д. П. (1968), С. В. (1976), С. Р. (1977), С. С. (1971), Б. К. (1993), Д. Б. (1978), М. Ђ. (1956), С. К. (1998), С. Л. (1969), И. М. (1983), А. П. (1975) , З. Т. (1970), М. К. (1982), Н. С. (1982), М. С. (1969) , А. А. (1977), А. С. (1971), У. Т. (1989), Б. В. Х. (1993), М.Б. (1956) и П. С. (1975).

Министар унутрашњих послова Александар Вулин похвалио је ову успешну акцију српске полиције и нагласио да ће овакве акције бити настављене и имати трајни карактер, јер су сигурно и безбедно окружење услов за економски напредак и просперитет наше земље.

„Српска полиција је одлучна и истрајаће у борби за сигурно и безбедно инвестиционо и економско окружење. Нећемо дозволити да криминалци који преварама и обманама покушавају да стекну нелегални новац униште будућност и бољи живот наше деце. Борићемо се тврдоглаво и упорно против сиве економије, лоповлука и свих видова привредног криминала“, истакао је министар Вулин.

Нагласио је да је данашња Србија коју води председник Александар Вучић земља стабилности и просперитета, земља која чини све да осигура привредни раст и још бољи стандард својим грађанима и да неће дозволити да криминалци и пропалице уништавају њену економију, а тиме и живот наших грађана.

Ухапшени припадници ове групе, сумњиче се да су, како би обманули купце, неовлашћено користили туђе ознаке, организовали производњу, паковање, складиштење и продају на велико и мало, фалсификованих хемијских производа за домаћинство најчешћих произвођача познатих робних марки – Fairy, Ariel, Lenor, Persil, Silan, Perwoll, Bref, Head&shoulders, JAR, чију су продају организовали на пијачним тезгама у Суботици, Сомбору, Новом Саду, Панчеву и Београду.

Приликом претреса станова, пословних просторија и магацина које су користили пронађена је велика количина хемијских база за прављење фалсификованих производа чије порекло и хемијски састав не одговара оригиналним, а постоји вероватноћа и да су канцерогени. Такође, пронађени су и фалсификати амбалажа и налепница робних марки, постројења за производњу као и штампарске припреме за фалсификовање производа.

Од осумњичених је одузето више од 500.000 евра, 8.000.000 динара и 700.000 мађарских форинти, 13 скупоцених путничких аутомобила, квад, две куће, плац у Београду и стан у Панчеву.

Код С. В. и Д. Б. су пронађена два пиштоља па ће против њих бити поднете кривичне пријаве и за недозвољену производњу, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, док ће против С. С., код кога је пронађена мања количина марихуане, бити поднета кривична пријава за неовлашћено држање опојних дрога.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичне пријаве, бити спроведени надлежном тужилаштву.