Отворен 43. међународни сајам туризма

Отворен 43. међународни сајам туризма

23/03/2022 Off By BERB

Foto: Jelena Vučetić/Marina Jančević

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, свечано је отворила 43. Међународни сајам туризма у Београду и том приликом поручила да ће посета великог броја министара из других земаља допринети јачању туристичке размене између наших држава али и учвршћивању постојеће пословне сарадње.

 

„Сајам у Београду има дугу традицију и један је од кључних покретача привреде Србије у целини али је истовремено и једна од најзначајнијих манифестација овог типа у региону. Након прошлогодишње паузе сада пружа прилику излагачима али и посетиоцима да се сви сетимо златних времена путовања и да јачамо наду повратка нормалном животу, упркос свему“, истакла је министарка.

„Посебно смо поносни на нови туристички бренд Србије. Србија је представљена као модерна, отворена, узбудљива и креативна дестинација. Управо онако како нас је видело милион посетилаца из целог света који су обишли наш павиљон на Светској изложби у Дубаију. Поставили смо нови стандард међународног представљања Србије у свету, а резултат је више од 40 потписаних предуговора и уговора и 20 наших компанија које се припремају да почну пословање у региону Блиског Истока“, навела је Матић.

Она је додала да су већ почеле припреме за наступ на ЕXPO 2025 у Осаки, као и да су Београд и Србија спремни да буду домаћини Међународне Специјализоване изложбе ЕXПО 2027, за позицију за коју је председница Владе Србије Ана Брнабић поднела писмо кандидатуре у јануару ове године.

Министарка Матић овом приликом је подсетила да је за туризам пандемија донела неочекиване поремећаје у свету али да је захваљујући мерама подршке Владе Републике Србије, туристички сектор Србије био спреман на прилагођавања и брзе промене, наводећи да је у 2021. години преко ресорног министарства туризма, опредељено више од пет милијарди за подршку сектору.

На свечаном отварању говорили су и градоначелник града Београда, Зоран Радојичић и директорка Туристичке организације Србије, Марија Лабовић, а церемонији су присуствовали и представници кабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић, као и министар економског развоја Црне Горе, Јаков Милатовић, министар туризма Бугарске, Христо Проданов, министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине, Сташа Кошарац, министар за европске интеграције и међународну сарадњу, Златан Клокић и министар туризма Малдива Абдула Маусом.

43. Међународни сајам туризма одржава се на Београдском сајму од 24. до 27. марта 2022. године под слоганом „Између планина и мора“. Поред Сајма туризма, традиционално ће бити одржане још две манифестације: 17. Међународни сајам хотелско-угоститељске услуге HORECA-OPREMA (24 – 27. март) и 12. Међународни сајам вина BEOWINE (25 – 26. март).

На сајму се представљају: Грчка, Турска, Црна Гора, Тунис, Египат, Босна и Херцеговина, Бугарска, Северна Македонија, Румунија, Мађарска, Словачка, Малдиви, док појединачно наступају излагачи из Албаније, Хрватске и Словеније. Ове године се, по први пут представљају и Малезија и Демократска Република Сао Томе и Принципе.