Гашење котларнице на мазут у Народном позоришту

Гашење котларнице на мазут у Народном позоришту

23/03/2022 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас радове на реконструкцији котларнице у Народном позоришту у Београду, где се након 30 година избацује мазут из употребе, што ће допринети бољем квалитету ваздуха у центру Београда. По завршетку радова, прећи ће се на систем даљинског грејања, па ће у следећој грејној сезони вишедеценијски проблем загађења из овог извора бити решен.

 

Вујовић је радове обишла са председником Скупштине града Београда Николом Никодијевићем, управником Народног позоришта Светиславом Гонцићем и извршном директорком за снабдевање топлотном енергијом Београдских електрана Иваном Јоксимовић.

Према њеним речима, пројекат је добар пример заједничког рада, јер се реализује на иницијатицу Народног позоришта и уз подршку Министарства културе, Града Београда и Београдских електрана.

Министарка Вујовић је истакла да је за решавање проблема аерозагађења потребан читав сет мера, које ресорно министарство спроводи широм Србије.

„Настављамо да мењамо котларнице широм Србије, да пошумљавамо, а обезбедили смо и субвенције за електрична и хибридна возила. Јуче смо потписали шест уговора за пројекте замене котларница у два вртића на Савском венцу, Спортском центру Вождовац, основној школи и домаћинствима на територији општине Звездара, објекту општине Раковица и другима који су у надлежности локалне самоуправе. Важно је да сваким пројектом или акцијом унапређујемо квалитет и подижемо свест грађана о значају заштите животне средине“, рекла је Вујовић.