Zdravstveni sistem Vojvodine dobio najsavremeniji iks nož

Zdravstveni sistem Vojvodine dobio najsavremeniji iks nož

20/03/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je, nakon obilaska novootvorenog objekta Kamenica 3 sa PET centrom”, da je danas veliki dan za srpsko zdravstvo, ali i za medicinske radnike koji sada imaju najsavremenije uslove za rad.

Lončar je tom prilikom objasnio da je reč završenoj prvoj fazi izgradnje objekta površine 2.500 kvadratnih metara, u kome je u toku instaliranje medicinske opreme, čiju je nabavku pomogla Vlada Srbije.

Prema njegovim rečima, vrednost radova iznosi više od 975,3 miliona dinara, a ovim projektom Vojvodina je zaokružila važan investicioni ciklus u zdravstvu.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je prvi put zdravstveni sistem Vojvodine dobio najmoderniji medicinski aparat  iks nož, koji će obezbediti najsavremenije uslove dijagnostike i lečenja pacijenata od onkoloških oboljenja.

Zajedničkim radom Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja i Pokrajinske vlade, kako je predočio, završili smo u planiranom roku radove na izgradnji ovog objekta, koji je u sastavu Instituta za onkološke bolesti.

Mirović je podsetio na to da su do pre sedam-osam godina pacijenti putovali na zračenje autobusom u Kladovo, kao i da nije bilo dovoljno CT skenera i magnetnih rezonanci, dok je na Institutu za kardiovaskularne bolesti bila ispravna samo jedna angio-sala.

Danas je slika potpuno drugačija jer ih ima širom Vojvodine. Za kratko vreme, uz pomoć Vlade Srbije, uspeli smo da promenimo okolnosti pod kojima se pacijenti oboleli od onkoloških bolesti leče – nabavkom novih medicinskih aparata kao što su akceleratori, naveo je on.

Prema njegovim rečima, sada su u funkciji četiri takva aparata i više nema liste čekanja, nabavljen je iks nož, spekt aparat i novi PET skener, što je važna vest za celu zemlju.

Mirović je dodao da se nastavljaju radovi na fazi dva, poslednjoj u okviru izgradnje ovog objekta, koji će imati nove četiri etaže, namenjene za sva tri instituta u Sremskoj Kamenici.

Predsednik Pokrajinske vlade je takođe najavio da je u planu izgradnja garaže i novog parkinga u okviru institutskog kompleksa.

S obzirom na to da u Vojvodini godišnje od tumora oboli približno 11.000 ljudi, a oko 6.000 njih izgubi život od onkoloških bolesti, izgradnjom ovog objekta potrebe Instituta za onkologiju u narednim decenijama biće zadovoljene.