Aleksandar Madžar u martu na Kolarcu

Aleksandar Madžar u martu na Kolarcu

18/03/2022 Off By BERB

Aleksandar Madžar nastavlja da svira Betovenove klavirske sonate na Kolarcu!

 

Peti i šesti koncerti pijaniste Aleksandra Madžara iz ciklusa Betovenove sonate biće održani 23. i 27. marta u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Nakon odlaganja zbog bolesti umetnika, peti koncert će biti održan 23. marta, a na program su op. 22, 26, op. 106.

Na koncertu 27. marta na programu su op. 27, br. 1 i 2, op. 28, op. 90 i 101.

Ulaznice za peti koncert, koji je trebalo da bude održan 27. februara, važe za resital 23. marta.

 Predstojeći koncerti su nastavak ciklusa Betovenove klavirske sonate koje je Madžar počeo da svira na prošlogodišnjem Bemusu i do sada je održao četiri od ukupno osam koncerata.

 

Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Hajdn, Mocart, Betoven). Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate) namenjenih koncertirajućim profesionalcima. Zbog važnog mesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije preterano poređenje po kojem su Bahova klavirska dela Stari zavet, a Betovenove klavirske sonate Novi zavet pijanističke literature.

 

Aleksandar Madžar se po završetku studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu usavršavao kod najvećih svetskih pedagoga. Specijalizaciju je završio na prestižnom Konzervatorijumu “Čajkovski” u Moskvi, a zatim i u Strazburu. Pažnju svetske javnosti privukao je pobedama na takmičenjima u Lidsu, Ženevi, Bolcanu i Milanu. Madžar se bavi pedagoškim radom kao profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu. Nastupa sa vodećim orkestrima i solistima širom sveta.