Sastanak sa delegacijom MMF-a

Sastanak sa delegacijom MMF-a

18/03/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi šef Misije, Jan Kejs Martejn, sa kojima je razgovarao o aktuelnim makroekonomskim očekivanjima i kretanjima u regionalnom i međunarodnom okruženju, kao i o rezultatima druge revizije tekućeg savetodavnog aranžmana Srbije sa MMF-om.

Predsednik je istakao da glavni cilj naše zemlje ostaje očuvanje makroekonomske stabilnosti, budući da je Srbija dugogodišnjom odgovornom monetarnom i fiskalnom politikom stekla reputaciju fiskalno stabilne države.
„Srbija će nastojati da održava stopu javnog duga ispod 60 odsto BDP-a kako bi se nastavila tendencija ekonomskog rasta uprkos aktuelnim kretanjima“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da će se dodatni napori uložiti kako bi Srbija ispunila predviđene projekcije stope rasta.
U tom smislu, jedan od glavnih ciljeva Srbije ostaje ulaganje u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija. Predsednik je zahvalio predstavnicima MMF-a i šefu Misije Martejnu na stručnoj i savetodavnoj podršci na koju Srbija i dalje računa, a koja je u našoj zemlji od posebnog značaja imajući u vidu nastojanja države da unapredi opštu investicionu klimu, kao i da očuva poverenje među investitorima.
Govoreći o rezultatima sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa koji je MMF podržao savetodavnim, nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike, predstavnici MMF-a su pozdravili činjenicu da je Srbija ispunila sve reformske ciljeve koji su bili ugovoreni, ocenivši da u Srbiji postoji dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama, što će svakako uključiti u svoje projekcije za Srbiju i u kontekstu krize uzrokovane aktuelnim kretanjima.
 „Srbija je, nakon krize izazvane pandemijom KOVID-19, spremno dočekala i aktuelne izazove i u smislu očuvanja kursa dinara bez većih oscilacija, uz velike devizne rezerve o kojima je država odgovorno vodila računa tokom prethodnih godina“, istakao je predsednik Vučić i dodao da se razmatraju dodatne mere fiskalne i trgovinske politike u cilju ublažavanja rasta cena i držanja inflatorne stope pod kontrolom.
Predstavnici MMF-a su posebno pozdravili posevećnost Srbije reformama u javnim preduzećima, ulaganjima u infrastrukturu, životnu sredinu i kapitalne projekte, što će dugoročno doprineti stabilnom finansijskom rastu u narednom periodu.