Почиње Недеља отворених података

Почиње Недеља отворених података

17/03/2022 Off By BERB

Недеља отворених података, коју по трећи пут организују Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) поводом Међународног дана отворених података, ове године ће се одржати од 21. до 25. марта и обухватиће седам догађаја у пет градова Србије – Београд, Панчево, Крагујевац, Ваљево и Лазаревац. Догађаје који скрећу пажњу на значај и потенцијал отворених података реализујемо у сарадњи са бројним партнерима, међу којима су образовне и друге локалне институције, организације цивилног друштва, медији, приватни сектор и технолошка заједница.

У сарадњи са Удружењем студената са хендикепом и бројним медијским кућама Удружење Зелени мир ће 22. и 23. марта, у Крагујевцу, одржати дводневни интерактивни догађај на ком ће бити демонстриран значај отворених података за унапређење квалитета живота особа са инвалидитетом. На крилима успеха који је на пољу урбане мобилности постигао Бор, учесници догађаја ће, уз менторство организатора и на основу отворених података, мапирати проблеме у вези са приступачношћу објеката у свом граду и понудити инклузивна решења.
Удружење „Sister Analyst“ ће одржати „Open Data Challenge“ за средњошколце у два града: 23. марта у Лазаревцу и 24. марта у Београду. Циљ радионице је да младима, узраста од 15 до 19 година, покаже како да отворене податке и бесплатне софтверске пакете отвореног кода за њихову анализу, какви су R и GitHub, користе за решавање проблема и реализацију идеја које ће им олакшати и побољшати живот. Један од таквих примера употребе отворених података је апликација AirCare, која показује ниво загађења у градовима Србије.
Центар за едукацију и транспарентност из Панчева ће 24. марта организовати конференцију за медије на којој ће новинарима представити концепт отворених података, Портал отворених података и могућности визуализације података за потребе новинарског извештавања. Након конференције ће бити одржан meetup под називом „Прођимо кроз портал – дођимо до података“, на којем ће бити представљено шта су локалне и националне институције до сада спровеле да би унапредиле доступност отворених података, уз демонстрацију практичне примене отворених података, у коју ће бити укључени сви учесници догађаја.
У Ваљеву ће од 22. до 25. марта локални одсек Академије струковних студија „Западна Србија“ одржати семинар „Истраживање и машинско учење из слободних података“, намењен широкој публици, како средњошколцима и студентима, тако и наставницима, професорима, привредницима и другим заинтересованим грађанима и грађанкама.
Последњег дана Недеље отворених података, 25. марта, Унија средњошколаца Србије ће у Београду одржати тренинг о коришћењу отворених података у пројектној настави, са фокусом на теме које су све популарније међу младима – одрживи развој и физичко и ментално здравље. Идеја је да се популаризује коришћење отворених података у настави, чиме ће се допринети модернизацији образовног система, као и развоју дигиталних вештина ученика.
Истог дана, 25. марта, у Крагујевцу ће Удружење „ИКТ кластер централне Србије“ са партнерима из приватног сектора организовати догађај на тему паметног доношења одлука на локалном нивоу уз помоћ отворених података. Након предавања о употреби софтвера за визуализацију података, какав је на пример PowerBI, као подршке при доношењу одлука на локалу, уследиће панел дискусија „Отворени подаци – линк доброг управљања, пословања и образовања“.
Учешће у програмима Недеље отворених података је бесплатно, а детаљније информације о свим догађајима, као и о начинима на које можете да се укључите, можете наћи на веб-страницама локалних организација – Зелени мир, Syster Analyst, Центар за едукацију и транспарентност, Академија струковних студија Западни Балкан, Унија средњошколаца Србије и Удружење ИКТ кластер централне Србије.
Недеља отворених података организује се у оквиру пројекта „Отворени подаци за одрживи развој“, који спроводе Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и Програм Уједињених нација за развој у Србији, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства.