MAJKL KIRBI: PODIZANJE OGRADE NE REŠAVA PROBLEM MIGRANATA

MAJKL KIRBI: PODIZANJE OGRADE NE REŠAVA PROBLEM MIGRANATA

18/06/2015 Off By

Rešenje ovog problema, treba tražiti kroz razgovore s predstavnicima Evropske unije, za koju je ocenio američki ambasador, da ne zna kako da reši veliki priliv ljudi, kako Mediteranom, tako i kopnom


majkl-kirbi2

ograde nisu rešenje: Majkl Kirbi

 

Redakcija

JEDNOSTAVNO rešenje poput podizanja ograde između Mađarske i Srbije ne može rešiti kompleksan problem ilegalnog prelaska granice, smatra ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi. Prisustvujući primopredaji migranata između mađarske i srpske policije u procesu readmisije na graničnom prelazu Horgoš, on je podsetio da su SAD probale takav princip, međutim to nije zadržalo one koji su odlučni da pređu granicu.

“Kompleksni problemi zahtevaju kompleksna rešenja. Svi bi smo voleli da postoji neko jednostavno rešenje, ali nikada nije moguće težak problem rešiti jednostavnim rešenjem”, rekao je Kirbi. On je ohrabrio mađarske vlasti da o ovome razgovaraju sa srpskim vlastima i da zajednički pronađu izlaz iz sadašnje situacije i podsetio da su već zakazani razgovori na ovu temu između dve zemlje. Kirbi je prilikom posete prelazu Horgoš imao priliku i da porazgovara sa migrantima iz Sirije, a u razgovoru je stekao utisak da su oni razočarani zbog toga što nisu mogi da idu dalje, ali da nisu razočarani tretmanom koji imaju u Srbiji, gde su dobro primljeni.
Ambasador je posebno naglasio činjenicu da se u slučajevima readmisije porodice ne razdvajaju. Rešenje ovog problema, po njegovom mišljenju, treba tražiti kroz razgovore s predstavnicima Evropske unije, za koju je ocenio da ne zna kako da reši veliki priliv ljudi, kako Mediteranom, tako i kopnom.
“Za sve ovo ne postoji lako rešenje. Situacija u Siriji je ozbiljna i svi bi smo voleli da se ona što pre reši, ali neko dugoročno rešenje svakako bi bilo da se situacija popravi tamo kako ljudi ne bi morali da napuštaju svoje domove, već da ostanu tamo gde su”, rekao je ambasador SAD. Po njegovom mišljenju, oni koji beže od građanskog rata su u drugačijem položaju od onih koji odlaze u Evropu iz ekonomskih razloga, zbog čega su potrebna različita rešenja problema.
“Srbija se zbog svog geografskog položaja nalazi u situaciji u kojoj je i biće verovatno izložena novom prilivu, ali vi ćete biti i deo odluke koja bude doneta. Ja znam da zvaničnici vaše vlade razgovaraju sa predstavnicima Evropske unije kako bi se pronašlo rešenje”, ocenio je Kirbi. Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Šoder ocenio je nakon posete prelazu da podizanje ograda nije nužno pravo rešenje problema ilegalnih prelazaka granica. Po njegovim rečima, sve države imaju pravo da kontrolišu svoje granice i upravljaju migracijama, ali to treba da bude urađeno u skladu sa, u ovom slučaju, evropskim propisima, koji podrazumevaju pristup teritoriji i zaštitu za izbeglice.
“Obično podizanje ograda ne služi svrsi, a za rezultat imaju da se patnja izbeglica povećava jer će morati teže rute da pređu, više granica da prođu, više patnje za porodice i lakše postaju plen za krijumčare i druge kriminalce koji ih iskorišćavaju na njihovom putu”, rekao je Šoder.
On je naglasio da većina migranata dolazi u Srbiju iz zemalja EU poput Grčke i pokušava da ode u još jednu članicu EU – Mađarsku, tako da je Srbija tranzitna zemlja. “Zbog toga mi pokušavamo da podržimo zemlje članice Evropske unije da pronađu mehanizme solidarnosti i harmonizovanog sistema, gde izbeglice neće morati da ilegalno prelaze granice već će imati zakonit način za njihovo prepoznavanje, prihvatanje, integraciju i pomoć”, dodao je on. Šoder je ocenio da ova organizacija generalno zadovoljna tretmanom koji migranti imaju kod srpskih organa.


DANAS

 

ivan-tasovac-1386027118-406755IVAN TASOVAC: NEOPOZIV IZLAZAK DRŽAVE IZ MEDIJA

Srbije nema mesta za 1.400 medija i da oni “stenju” pod teretom krize. Očigledno je da sve više

 

nebpjđa granicaSTEFANOVIĆ POZIVA EU DA POMOGNE SRBIJI DA ZAŠTITI SVOJE GRANICE

Pozivam sve države Evropske unije da nam u tome pomognu, da učine dodatni napor da Srbija zaštiti svoje

 

 

mrsOTVORENO PISMO RANKE ČIČAK POVODOM GAŠENJA MEĐUNARODNOG RADIJA SRBIJA

POŠTOVANI premijeru, gospodine Vučiću, poštovani ministre kulture i informisanja, gospodine Tasovac, Godine 1982 osuđena sam na 2 ipo

 

 

starci 3403548DANAS MEĐUNARODNI DANI BORBE PROTIV NASILJA NAD STARIMA

  Ranka Čičak   KAKO odbraniti svekrve od snaja? Svekrvu je uglavnom sramota da prijavi kao psihičko nasilje