Baković Jadžić: Moramo stvoriti alternativu štetnoj politici subvencionisanja stranih kompanija

Baković Jadžić: Moramo stvoriti alternativu štetnoj politici subvencionisanja stranih kompanija

12/03/2022 Off By BERB

Prema pisanju medija država će izdvojiti čak 10,7 miliona evra za subvencionisanje turske kompanije Teklas koja proizvodi delove i opremu za motorna vozila. Ova kompanija već ima svoje pogone u Vladičinom Hanu, a sada uz obilatu pomoć našeg javnog novca planira da se useli i u nekadašnje pogone italijanske kompanije Geoks.

 

I Geoks, koji je napustio Srbiju prošle godine a koji će ostati upamćen po izuzetno lošim radnim uslovima i niskim zaradama, je bio obilato subvencionisan. Ova kompanija je od države dobila više od 11 miliona evra od čega ni polovinu nije vratila u javnu kasu na osnovu plaćanja poreza i doprinosa. Kad su subvencije potrošene, Geoks se spakovao i otiša ostavivši više od 1000 ljudi bez posla.

„Alternativa ovakvoj štetnoj politici subvencionisanja postoji“, kaže Miloš Baković Jadžić portparol Političke platforme Solidarnost.

„Ako nekoga treba podržati novcem ili oslobađanjem nekih nameta, onda su to mala preduzeća, porodične firme, zadruge i radnička akcionarska društva. Naravno, ukoliko posluju pošteno i poštuju radne uslove i ekološke standarde“, smatra Baković Jadžić.

On dodaje da i strane kompanije mogu biti na neki način potpomognute, ali samo ukoliko donose nova znanja i tehnologije i obezbeđuju zaposlenima platu za život.

Pored koncepta plate za život, Solidarnost i koalicija Moramo se zalažu i za kraće radno vreme i sigurno zaposlenje. Nakon što je ovaj program predstavljen u Medija centru u Beogradu otvorena je diskusija o tome da li je i na koji način sve to moguće ostvariti.

„To je sve moguće i vidimo da je moguće u nekim drugim krajevima sveta, čak i onim koji nisu nužno razvijenija društva od našeg, kaže Baković Jadžić.

Naš sagovornik smatra da novac koji se sada daje za privlačenje direktnih stranih investicija, mahom onih koje ne obezbeđuju ništa od pomenutih stvari, treba preusmeriti ka onim privrednim subjektima koji će započeti tranziciju na kraće radno vreme, bez smanjivanja plata.

„Kada pričamo o plati za život koja sada u Srbiji verovatno premašuje 100.000 dinara, treba podsetiti da novca ima dovoljno, i u državi i u privredi, i da je samo nužno preraspodeliti ga. To cemo učiniti na pravedan, racionalan i održiv način“, odlučan je Baković Jadžić.

Solidarnost i koalicija Moramo se zalažu i za ukidanje ugovora o privremenim i povremenim poslovima. „Njihovo postojanje je u suprotnosti sa zdravim razumom, domaćim zakonima i Ustavom RS, međunarodnim obavezama na koje se naša zemlja obavezala, pa čak i dokumentima UN, kaže Baković Jadžić.

„Ovo je sve u vezi sa dobrim društvom za koje se mi zalažemo. To je društvo koje će eliminisati ekonomsku nepravdu i uspostaviti ekološku pravdu. Ali preduslov za početak takvih promena jeste odlazak ovog neodgovornoh režima. Taj proces moramo započeti 3. aprila“, zaključuje portparol Solidarnosti.