Србија и ЕУ партнери у обезбеђивању енергетске стабилности у региону

Србија и ЕУ партнери у обезбеђивању енергетске стабилности у региону

04/03/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас с Емануелом Жиофреом, шефом Делегације ЕУ у Србији о енергетској безбедности Србије и региона, посебно имајући у виду рат у Украјини, гасној диверзификацији, пројектима које Министарство спроводи у области унапређења енергетске ефикасности, коришћења ОИЕ, изградњи нових енергетских капацитета, као и о борби против насиља над женама и девојчицама и родној равноправности.

 

„Јако изазовно време за све нас, због чега је потребно додатно да радимо на повећању енергетске безбедности Србије, посебно када је реч о гасном сектору и могућности диверзификације и рута и добављача. Интерконектор Ниш-Димитровград, који суфинансира ЕУ, је у том смислу најважнији пројекат. Такође, желимо да се повежемо и са другим државама у региону, што ће повећати безбедност не само Србије, већ и целог региона у гасном сектору. План је и изградња новог подземног складишта гаса у Итебеју. Изградња нових електроенергетских капацитета, пре свега реверзибилних ХЕ „Ђердап 3“ и „Бистрица“  је један од приоритета у нашем инвестиционом плану“, рекла је Михајловићева.

На састанку је било речи о у пројектима које Министарство спроводи са циљем унапређења енергетске ефикасности и подршци ЕУ, као и о стратешким документима, чија је израда у току.

 

„Направили смо основу доношењем новог законодавног оквира за нове инвестиције и први корак у процесу енергетске транзиције. Национални интегрисани климатски план и стратегија развоја енергетике биће на широкој јавној расправи. Неопходно је да о томе разговарамо, јер је наредна деценија кључна за српску енергетику и без нових електроенергетских капацитета не можемо да планирамо развој привреде. Треба да разговарамо о свим изворима енергије, посебан део наших стратешких докумената је водоник, а потребни су нам нови капацитети који користе ОИЕ, јер је желимо да мењамо наш енергетски микс“, рекла је она.

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији, Емануеле Жиофре, рекао је да је Србија за ЕУ стратешки важан партнер и да ће наставити да подржава пројекте чији је циљ сигурност снабдевања, диверсификација извора енергије, либерализација тржишта и побољшање енергетске ефикасности. Он је поновио да ЕУ пружа подршку за велике инфраструктурне пројекте у виду бесповратних средстава и повољних кредита.

„Настављамо да подржавамо пројекте који ће унапредити сигурност снабдевања, диверзификацију извора енергије и побољшање енергетске ефикасности, а чији је крајњи циљ смањење загађења и ублажавање климатских промена. То су заједнички циљеви на којима ћемо радити. Посебно је битна гасна интерконекција Србија – Бугарска. Инвазија Русије на Украјину јасно је показала опасности зависности од руског гаса. У Европи и широм Европе морамо интензивирати диверзификацију снабдевања“, рекао је Жиофре.

На састанку је разговарано и о сарадњи у борби против насиља над женама и девојчицама, унапређењу положаја жена у Србији, заједничким пројектима и плановима у области родне равноправности.