Инспекцијски надзор и пријаве против трговаца који ограничавају продају горива

Инспекцијски надзор и пријаве против трговаца који ограничавају продају горива

04/03/2022 Off By BERB

Министарство трговине, туризма и телекомуникација саопштило је да је у току претходне вечери тржишна инспекција утврдила повреду Закона о заштити потрошача на више малопродајних места нафте и нафтних деривата на којима су трговци истакли обавештења о ограничењу у количини продаје.

 

У првој од контрола које су извршене на основу пријаве која је стигла у 22 часа на електронску адресу, утврђено је да је малопродајни објекат истакао обавештење о ограничењу у количини продаје за путничке аутомобиле максимално 20 литара, 50 литара за тракторе и 100 литара за камионе, што је супротно члану 25. став 1 Закона о заштити потрошача. Наложено је отклањање недостатка, што је трговац одмах учинио. За овај прекршај је прописана фиксна казна у износу од 50.000 динара.

Провера је синоћ извршена на још четири продајна места: у Бабушници, Крагујевцу, Новом Саду и Београду и у свим надзорима инспекције утврђена је повреда Закона о заштити потрошача, наводи се у извештајима тржишне инспекције ресорног министарства.