Сарадња са ЦЕКОР на изради стратешких докумената и зеленој трансформацији

Сарадња са ЦЕКОР на изради стратешких докумената и зеленој трансформацији

04/03/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са представницима Центра за екологију и одрживи развој (ЦЕКОР) о важности учешћа невладиних организација у изради стратешких докумената у области енергетике, као и о процесу енергетске транзиције и зеленој агенди.  

 

„Од почетка доласка у ово министарство отворени смо за све сугестије и предлоге невладиног сектора, а то је посебно важно када је реч о изради стратешких докумената који се тичу свих грађана и грађанки Србије. Представићемо неколико сценарија националног интегрисаног климатског и енергетског плана и стратегије развоја енергетике и драго ми је да видим да постоји заједнички интерес, не само када је реч о стратешким документима, већ и у процесу енергетске транзиције. Министарство и невладин сектор сарађују на том путу, да видимо како да имамо другачији енергетски микс у наредним деценијама, да осигурамо енергетску безбедност и да истовремено чувамо животну средину. Зелена агенда се тиче свакога од нас и није нешто што ће преко ноћи променити наш енергетски систем, али нам даје могућност за даљи привредни развој. Треба сви заједно да радимо на томе да у годинама испред нас започнемо процес енергетске трансформације и мислим да је потребно да у наредној Влади постоји министарство за зелену трансформацију и енергетску ефикасност“, рекла је потпредседница Владе.

Звездан Калмар, координатор ЦЕКОР-а, рекао је да та организација подржава напоре Министарства када је реч о започетим процесима који ће обезбедити развој енергетског сектора у наредним деценијама.

„Сматрамо да је неопходно да кажемо да подржавамо Министарство у процесу израде стратешких докумената, јер сматрамо да је било потребно уложити много напора и храбрости да се покрену одређени процеси. Верујемо да су и национални интегрисани план и стратегија развоја енергетике важни за развој читавог друштва, да су битни за праведну енергетску транзицију, а посебно је важно да се дефинише унапређење енергетске ефикасности и повећање коришћења капацитета који користе ОИЕ, као и изградња РХЕ „Ђердап 3 и „Бистрица“, како би се избегле манипулације у вези са интеграцијом тих капацитета у преносни систем. Подржавамо и пројекте доделе субвенција за унапређење енергетске ефикасности које спроводи Министарство“, рекао је Калмар