Otvorena Komora kineskih kompanija u Srbiji

Otvorena Komora kineskih kompanija u Srbiji

03/03/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas, na otvaranju Komore kineskih kompanija u Beogradu, da želimo da u našu zemlju dođe još više kineskih investitora, navodeći da su dva najveća izvoznika u 2021. godini bile dve kineske kompanije – „Hbis“ i „Ziđin“.

Brnabić je u Kineskom kulturnom centru istakla da je Kina sa svojim kompanijama, otvaranjem komore u ovim teškim vremenima, pokazala da veruje u Srbiju i njenu političku i ekonomsku stabilnost, naglasivši da naša zemlja želi da što pre postigne sporazum sa Kinom o slobodnoj trgovini i da će se truditi da te razgovore brzo završi.

Ovo je izuzetno značajan dan za celu Srbiju, jer živimo u teškim i komplikovanim vremenima, kada se veliki broj partnerstava i veza raskidaju i kada smo svi pod velikim pritiskom. Najteže je da očuvate partnerstva i prijateljstva, ali i da ih dalje jačate i otvarate nove koridore saradnje, navela je ona.

Prema njenim rečima, Srbija je upravo usmerena na to, nasuprot onome što se dešava u svetu, gde investitori drugih zemalja oklevaju i povlače se.

Premijerka je ocenila da kineske kompanije otvaranjem Komore pokazuju nameru da i dalje i još više ulažu u Srbiju, ukazavši na to da spoljnotrgovinska razmena dveju zemalja jača svaki dan i da je u 2021. dostigla rekordnih 5,3 milijarde evra.

Prema njenim rečima, Kina je sada zauzela drugo mesto, posle Nemačke kao najvažnijeg ekonomskog partnera, dok je izvoz Srbije u Kinu prošle godine iznosio približno milijardu evra, pri čemu je u poslednjih pet godina uvećan 15 puta.

Odnosi dveju zemalja će nastaviti da jačaju, a Srbija će pokušati u što kraćem roku da dogovori sa Kinom sporazum o slobodnoj trgovini, o kojem su razgovarali predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping, ponovila je Brnabić.

To je ogromno tržište i ima veliki potencijal, ukazala je ona i dodala da ćemo tako moći da privučemo i investitore iz drugih zemalja.

Predsednica Vlade je poručila da želimo da u našu zemlju dođe još više kineskih investitora, navodeći da su dva najveća izvoznika iz Srbije u 2021. godini bile dve kineske kompanije – „Hbis“ i „Ziđin“, na trećem mestu je NIS, a na četvrtom „Mišlen“ iz Pirota.

Ona je, kada je reč o najavljenom uvođenju direktnih letova iz Beograda do Pekinga i Šangaja, ocenila da će to dosta pomoći jačanju bilateralne saradnje.

Predsednik Komore kineskih kompanija u Srbiji Song Sihaji, koji je izvršni direktor kompanije „Hbis“ u Srbiji, iskazao je zahvalnost na podršci Vladi Srbije, Ambasadi Kine u Beogradu i kineskim kompanijama.

Verujem da će naša komora biti jedinstvena i imati ključnu ulogu u jačanju saradnje dveju zemalja, naglasio je on i dodao da će i pojedinci moći da koriste Komoru za razmenu iskustava i saradnju.

Prema njegovim rečima, Komora će biti još jedan most čeličnog prijateljstva između dve zemlje i platforma za privrednu saradnju.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li zbog dešavanja u Ukrajini „Hbis“ ima neke probleme u poslovanju u Srbiji, rekao da nemaju veće probleme, ali da postoji mali uticaj, budući da uvoze deo sirovina iz Rusije, dodavši da će proizvodnja biti i ove godine sigurna i stabilna.

Otpravnik poslova u Ambasadi Kine u Beogradu Tjen Jišu rekao je da su dve zemlje izdržale test vremena u međusobnim odnosima, koji su postali još jači, i uzor su dobre saradnje u međunarodnim odnosima.

U Kineskom kulturnom centru su na štandovoma predstavljene najveće kompanije – „Hbis grupa“, „Ziđin“, „Pauer Čajna“, „Šandong haj spid grupa“, „Huaveji“, „CRBC“ i „Linglong“, koje je obišla predsednica Vlade Srbije i upoznala se sa projektima koji su u toku.