Санација депоније у Богатићу завршена пре рока

Санација депоније у Богатићу завршена пре рока

03/03/2022 Off By BERB

Фото: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас,  након обиласка локације некадашње депоније у насељу Совљак у Богатићу, да је санација урађена по светским стандардима, а радови су завршени пре рока и та локација биће претворена у зелену површину.

 

Вујовић је изразила задовољство што данас можемо да видимо резултате и што у Совљаку, уместо сметлишта које је годинама уназад било велики проблем мештанима, данас имамо чисту површину на којој је посејана трава.

Она је најавила да ће ресорно министарство наставити са оваквим пројектима и у наредном периоду, јер је приоритет Владе Србије и оно на чему инсистира и председник Србије улагање у зелене пројекте.

Министарка је најавила да ће се спроводити капиталне зелене инвестиције, санирати депоније, градити регионални центри широм Србије, за шта су опредељена средства и за шта постоје системска решења.

Она је истакла да су руководство Општине Богатић и председник Милан Дамњановић депонију Совљак препознали као један од проблема који највише смета грађанима, будући да се у близини налази око сто кућа, али и производња здраве хране.

Решавањем овог проблема показали смо да када смо уједињени и када сарађујемо не постоји проблем који заједнички не можемо да решимо. Надам се да ћемо у перспективи, нарочито када је у питању заштита животне средине, наставити заједнички рад – и Влада Србије и локална заједница и грађани, нагласила је министарка.

На председнику општине, његовом тиму и грађанима је да сачувају ову локацију, а на нама је да видимо шта је то што следеће можемо да урадимо за ову општину и овај округ, истакла је Вујовић.

Министарка је упутила позив грађанима да еколошке проблеме у свом окружењу пријаве преко јединственог Еколошког информационог система и апликације gReact која увелико ради.

Важно је да заједно подижемо свест о значају заштите животне средине. Ми смо добили више од 2.500 пријава грађана, од којих се 70 одсто односи на овакве локације, где постоји проблем са чврстим отпадом. Због тога ћемо и ове године наставити да чистимо дивље депоније, да реконструишемо постојеће депоније и градимо нове како бисмо омогућили боље услове живота за свакога од нас, рекла је Вујовић.