Србија и Велика Британија партнери у енергетској транзицији и остваривању зелене агенде

Србија и Велика Британија партнери у енергетској транзицији и остваривању зелене агенде

03/03/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Грегом Хендсом, министром енергетике Велике Британије, о сарадњи две земље у енергетској транзицији, борби против климатских промена и развоју и коришћењу нових технологија у области енергетике.

 

“Зелена енергетска транзиција је глобално питање и желимо да сарађујемо са свим земљама, а нарочито са онима које су испред нас у коришћењу обновљивих извора енергије, декарбонизацији енергетског сектора, коришћењу зеленог водоника као енергента. Постоји много простора за сарадњу између Републике Србије и Велике Британије у свим областима енергетске транзиције и спровођењу зелене агенде, укључујући веће коришћење ОИЕ, производњу водоника са ниским садржајем угљеника и напредовање ка климатски неутралној економији и зеленом развоју”, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је Србија прошле године направила први корак у енергетској транзицији доношењем нових закона у области енергетике и рударства и створила услове за нове инвестиције у енергетском сектору.

„У току је израда интегрисаног националног енергетског и климатског плана до 2030. године, са визијом до 2050. године, и стратегије развоја енергетике до 2040. године, чији део ће бити и водонична стратегија, који ће се наћи на широкој јавној расправи у којој ће учествовати и цивилни сектор, и привреда, и академска заједница и сви грађани и грађанке, јер се енергетска транзиција тиче свих људи који живе у Србији“, рекла је потпредседница Владе.

На састанку је разговарано и о потписивању меморандума о сарадњи Србије и Велике Британије у области енергетске транзиције и борби са климатским променама, чиме ће додатно бити унапређени односи две државе.

„Драго ми је да имамо прилику да разговарамо о јачању сарадње и продуктивнијем партнерству наше две државе у области енергетске транзиције, борбе са климатским променама и процесу декарбонизације, посебно данас када је енергетика главна тема на глобалном нивоу. Мислим да постоји много простора да сарађујемо и свакако подржавамо Србију у процесу енергетске транзиције и диверзификацији извора“, рекао је министар енергетике Велике Британије Грег Хендс.

Састанку је присуствовала и амбасадорка Велике Британије у Србији, Шан Меклауд.