Пословни форум Србија – Мађарска

Пословни форум Србија – Мађарска

02/03/2022 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

Министар привреде Анђелка Атанасковић отворила је данас у Будимпешти Пословни форум Србија – Мађарска, у организацији Привредне коморе Србије и Мађарске агенције за промоцију извоза (ХЕПА), а који се одржава у оквиру 12. заседања Заједничке комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Мађарске.

 

Министарка Атанасковић изразила је задовољство што је на овогодишњем Пословном форуму учествовало преко 100 компанија са обе стране и изразила очекивање да ће сусрет привредника две земље још једном бити прилика за успостављање нове и даље унапређење постојеће пословне сарадње у различитим областима.

Атанасковић је истакла да је Мађарска у 2021. години била наш трећи трговински партнер, када говоримо о државама чланицама ЕУ.

„За нас, као земљу која чини свакога дане велике напоре како би остварила видљиве резултате у развоју привреде, инфраструктуре и побољшању пословног амбијента, као и квалитета живота у Србији, веома су важни инвестициони и инфрастурктурни пројекти, у којима нам је до сада подршка Мађарске била од изузетног значаја“ рекла је министарка Атансковић и додала је Србија препозната као добар и поуздан партнер.

„Са друге стране, и српски и мађарски привредници могу да очекују нашу пуну подршку и помоћ у реализацији сваке појединачне фазе инвестиционих пројеката у Србији, коју карактерише политичка и економска стабилност рекла је Атанасковић.

На Пословном форуму испред Министарства спољних послова и трговине Мађарске, обратио се Иштан Јо, заменик државног секретара, и том приликом је истакао да између Србије и Мађарске постоји пре свега међусобно поштовање и разумевање који омогућавају интензивирање како политичке, тако и економске сарадње.

„Постоје сви потребни предуслови за додатно оснаживање билатералних економских односа и нагласио одличне остварене резултате у области инфраструктуре, посебно железничког повезивања Србије и Мађарске“ указао је Иштван Јо.

Учесницима Пословног форума обратили су се и Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије, након чега су одржане и презентације Развојне агенције Србије и Мађарске EXIM Банке.