Стабилна снабдевеност гасом домаћег тржишта

Стабилна снабдевеност гасом домаћег тржишта

01/03/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

На седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, која је одржана данас, представљени су најновији подаци о стању електроенергетског система у Србији, разговарано је о производњи и дистрибуцији електричне и топлотне енергије и стању у гасном сектору.

 

На седници је разговарано о стању мазута, производњи и довозу угља у ТЕ и производњи и дистрибуцији електричне енергије.

Како је речено, очекује се повећање производње и довоза угља до краја марта, а разговарано је и о пројекцијама о производњи за март, април и мај, као и плановима о редовним ремонтима.

Речено је и да растом температура долази до смањења дневне потрошње електричне енергије и да куповина додатних количина на тржишту постаје нижа у односу на претходни период.

Из „Електропривреде“ је саопштено и да је у прва два месеца ове године потрошња већа за 8,2 одсто у односу на претходну годину.

На седници је разговарано и о стању у гасном сектору у Србији и констатовано да је снабдевеност домаћег тржишта стабилна, док се испорука топлотне енергије за кориснике даљинског грејања у Србији одвија без већих проблема.

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници Јавног предузећа „Србијагас”, „Електропривреде Србије”, АД „Електромреже Србије”, „Електродистрибуције“, „Нафтне индустрије Србије” а.д., Пословног удружења „Топлане Србије”, Јавно комуналног предузећа „Београдске електране“, Града Београда, чланови Савета АЕРС-а, Дирекције за робне резерве, РХМЗ, РБ „Колубара“, „Транспортгаса“, ЈП ПЕУ „Ресавица“, „Србија Карго“ а.д.