Пословно окружење у Србији изузетно добро

Пословно окружење у Србији изузетно добро

28/02/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је онлајн на Инвестиционом самиту о Западном Балкану, који је одржан у Лондону, у организацији Европске банке за обнову и развој.

 

Председница владе истакла је на панелу да су европске интеграције и регионална сарадња најважнији приоритети Републике Србије. Брнабић је рекла да је иницијатива Отворени Балкан за Србију кључни регионални пројекат који ће допринети развоју целог Западног Балкана. У контексту те иницијативе и регионалне сарадње, Брнабић је издвојила три кључне области: саобраћајно повезивање, односно развој железничке и путне инфраструктуре, затим енергетска стабилност и деверзификација извора снабдевања, и сарадња у области заштите животне средине.

Председница владе је позвала стране инвеститоре да улажу у Србији и поручила да је, према оценама различитих међународних извештаја, пословно окружење у Србији оцењено као изузетно добро.

Председница ЕБРД Одил Рено Басо рекла је да регион Западног Балкана има велики потенцијал и да инвеститори треба да улажу у њега, и позвала је све да раде на даљем унапређењу пословног окружења. Басо је додала да ће ЕБРД наставити да подржава пројекте у области зелене транзиције и дигиталне трансформације.

Учесницима Самита обратио се и комесар Европске уније за суседство и проширење Оливер Верхеји и указао да су стабилност и безбедност Западног Балкана данас значајнији него икада, као и потреба да се заједно ради на проширењу Уније.