Ефикасније грејање и квалитетнији ваздух за грађане Новог Пазара

Ефикасније грејање и квалитетнији ваздух за грађане Новог Пазара

28/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Новом Пазару, где су данас започети радови на изградњи нове топлане на биомасу, да ће од следеће грејне сезоне, када буде завршена топлана, грађани добити ефикасније грејање и чистији ваздух.

 

Она је изјавила да ће нова топлана донети 24-часовну испоруку топлотне енергије, као и могућност повећања броја домаћинстава на систем даљинског грејања.

„Ово је јако важан дан јер показујемо да се свуда у Србији ствари мењају, да се мења Нови Пазар. Улажемо у инфраструктуру, болницу, путеве, социјалне станове и показујемо да заједно радимо на томе да грађани и грађанке имају боље услове за живот. Нова топлана је посебно значајна, имајућу у виду да често овде постоје проблеми са загађеним ваздухом. Кад буду готови радови, емисија сумпор-диоксида ће бити елиминисана, а емисија угљен-диоксида бити нижа за близу 90%, а грађанима ће грејање бити омогућено 24 сата. Поносна сам јер свако градилиште показује колико добрих ствари заједно можемо да направимо за нашу земљу“, рекла је она.

Она је истакла да ће се нова топлана, уместо у центру града, налазити у индустријској зони и да ће у потпуности искључити мазут из употребе и да је план да и топлане у другим локалним самоуправама користе енергенте који не емитују штетне гасове и да ће држава, заједно са међународним партнерима обезбедити довољно новца за улагања у енергетску инфраструктуру, попут улагања у саобраћајну.

„Данас почињу радови у Новом Пазару, имамо нове топлане у Малом Зворнику и Прибоју, у плану је и Мајданпек. Суштина је да имамо квалитетну инфраструктуру, али је подједнако важно и да имамо здраву животну средину. И Министарство рударства и енергетике и Министарство заштите животне средине улажу велика средства у ову област како бисмо имали чистији ваздух, чистије реке. То је суштина зелене агенде, то значи нови модел раста и развоја“, рекла је она.

Небојша Симовић, начелник Рашког округа, рекао је да ће ова инвестиција у Новом Пазару допринети унапређењу живота грађана и позвао све локалне самоуправе да учествују у пројектима које спроводи Министарство.

„Ово је инвестиција која ће заштитити животну средину и надам се да ћемо са Министарством наставити да реализујемо пројекте који ће унапредити живот грађана, попут пројекта унапређења енергетске ефикасности, и позивам све градове и општине да и ове године учествују у пројектима Министарства“, рекао је он.

„Веома ми је драго што смо обележили почетак радова. У име грађана и своје име захваљујем на подршци, пре свега Влади и потпредседници Михајловић, Министарству, као и међународним партнерима. Значај нове топлане је вишеструк за грађане. Најпре, изместиће се из центра града, користиће биомасу уместо мазута, чиме ће и локална привреда имати користи, а цена енергента је знатно нижа, што ће донети велике уштеде локалном буџету“, рекао је Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара.

„Радујем се што сам овде и што крећемо у реализацију овог пројекта. Подржавамо Србију на путу ка ЕУ и у остваривању циљева зелене агенде. Заједнички пројекти вредни су више од 800 милиона евра. Повећање удела ОИЕ у производњи топлотне енергије један је од приоритета наше сарадње и у четири општине је уложено 27 милиона евра. Независност у енергетском сектору је јако важна и ОИЕ су пресудни за сигурност сваке државе у Европи. Честитам Министарству и локалној самоуправи на јасној визији на путу ка карбон-неутралној економији“, рекао је Рудигер Хартман, директор канцеларије KfW у Београду.

Урс Шмид, амбасадор Швајцарске, изјавио је да се и Србија и Швајцарска, као и друге европске земље, суочавају са изазовима декарбонизације и борбе са климатским променама.

„Морамо да повећамо проценат ОИЕ у производњи енергије како бисмо очували планету за будуће генерације. Пројекат који спроводимо заједно са Министарством је стратешки важан и поносан сам што Швајцарска учествује у овом програму“, рекао је он.

 

Михајловићева ненајављено обишла градилиште гасовода: Разочарана сам што је само 10 одсто радова завршено

Зорана Михајловић, рекла је у Новом Пазару, одговарајући на питања новинара о ненајављеном обиласку радова на изградњи разводног гасовода Александровац – Брус – Копаоник – Рашка – Нови Пазар – Тутин, да је била изненађена што није било надзорног органа и да је разочарана што је само 10 одсто радова готово.

 

„Изградња овог гасовода је јако важна и обишла сам радове, али уместо да ја изненадим раднике, изненадили су они мене. Било их је неколико, без надзорног органа. Дужина тог дистрибутивног гасовода је око 120 км, чија је вредност 52 милиона евра и држава је дала гаранције, јер је преко потребно да грађани добију могућност да се прикључе на гас. Разочарана сам што је само 10 одсто радова реализовано, а о овом гасоводу се прича од 2011. године. Поређења ради, држава Србија је 2021. године завршила Балкански ток, чија је дужина 400 км, за две године“, рекла је она у Новом Пазару, где су започети радови на изградњи нове топлане на биомасу.

„Овде је инвеститор ЈП „Србијагас“, које се све време понаша као да је држава касица-прасица. После априла ћу преселити овде свој кабинет и бићемо на свакој тачки на којој се ради и ја и Министарство све док не буду завршени радови“, поручила је Михајловићева.