Школовање пилота за потребе полиције на Војној академији

Школовање пилота за потребе полиције на Војној академији

28/02/2022 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Споразум између Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране, којим ће бити омогућено школовање пилотског кадра за потребе Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова на Војној академији Универзитета одбране на студијском програму Војно ваздухопловство потписан је данас у Београду.

 

Министар  унутрашњих послова Александар Вулин, који је споразум потписао са министром одбране Небојшом Стефановићем, истакао је да је систем војног школства без сваке сумње најефективнији систем школства у нашој земљи.

„Прошло је пуно времена од како смо изједначили приватно и државно школство, али оно што војно образовање нуди и оно што војно образовање даје својој породици, својој држави нисмо успели да нађемо ни у једном другом  образовном систему. Зато сам веома поносан што Министарство унутрашњих послова на овај начин остварује потребну, неопходну и нужну сарадњу са Министарством одбране и војнообразовним системом“, рекао је министар Вулин на Војној академији.

Истакао је да је овај споразум  најсигурнији начин да Министарство унутрашњих послова добије квалитетне и најбоље одшколоване  пилоте не само у нашој земљи већ и шире.

„У тренутку невоље сви ми постајемо оружане снаге, у тренутку невоље не постоји разлика између војног или полицијског пилота, као што не постоји разлика између војног и полицијског хеликоптера. У тренутку када је нашој земљи тешко, а живимо у свету у коме никада не можемо да искључимо да ће бити тешких времена, сви морамо да постанемо једно. Зато школовање полицијских пилота у војним институцијама гарантује да ћемо, ако то икада буде затребало, бити једна снага, под једном командом, носити исте ознаке, поштовати исте процедуре“, нагласио је министар Вулин.

 

Захваливши се Министарству одбране на пруженој могућности, министар полиције је рекао да је поносан што Србија показује да размишља дугорочно и што је овим споразумом полицији пружена могућност да планира и да на овај начин одговори на све потребе Министарства унутрашњих послова за пилотима.

„Суштинска борба, у Србији и целом свету, је борба за кадрове, борба за људе. Лакше ћемо купити хеликоптере, лакше ћемо набавити било коју опрему, него што ћемо одшколовати и пронаћи људе. Ово је начин да одшколујемо и пронађемо људе и да будемо сигурни да ће наше потребе ка Министарству унутрашњих послова бити планске и сигурне“, поручио је министар полиције.