Апел грађанима да не пале траву и ниско растиње

Апел грађанима да не пале траву и ниско растиње

27/02/2022 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, апеловали су на грађане да не пале траву и ниско растиње на отвореном простору, јер на тај начин може доћи до проширења пожара и изазивања веће материјалне и еколошке штете, а у најгорем случају до смртних последица и повређивања лица.

 

Александар Радосављевић из Управе за Ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације апеловао је да се трава или ниско растиње не пале на отвореном, како у урбаним срединама, тако и на обрадивим површинама, а посебно не у близини шума.

„Уколико до пожара дође, молимо грађане да контактирају ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193, а уколико је пожар мањег интензитета, да покушају сами да га угасе, ако то неће утицати на њихову личну безбедност“, рекао је Радосављевић.

Како је истакао, од почетка године, на територији Републике Србије, дошло је до појаве 1.430 пожара на отвореном простору и том приликом није било повређених ни страдалих особа.

Подсећамо, Закон о заштити од пожара забрањује спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака и за то је запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара. Такође, овим законом забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара. За непоштовање ове одредбе закона запрећена је казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара.