Стабилно снабдевање Србије енергентима

Стабилно снабдевање Србије енергентима

27/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Снабдевање тржишта Србије нафтом, нафтним дериватима и природним гасом је стабилно у овом моменту и немамо разлога за бригу. Министарство рударства и енергетике учинило је доста тога како бисмо се ускладили са директивама ЕУ и у последњих годину дана повећали смо обавезне резерве нафте и нафтних деривата за 30 одсто. Радимо на томе да већ ове године осигурамо 61 дан просечне дневне потрошње у резервама, у складу са стандардима ЕУ, изјавио је Раша Којчић, помоћник министарке рударства и енергетике, проф. Зоране Михајловић.

 

Он је гостујући на ТВ Вести подсетио да је држава предузела мере како би заштитила домаће потрошаче.

„Велика енергетска криза погодила је цео свет и у складу са тим, многе државе у нашем региону и целом свету реаговале су и ограничиле цене деривата ради заштите домаћих потрошача. Ми смо уредбом ограничили цену евродизела на 179 динара у малопродаји и безоловног бензина на 171 динар. Исто су урадиле и Хрватска, Мађарска и многе друге земље. Помно пратимо дешавања на тржишту сирове нафте која се директно рефлектују на цене енергената у малопродаји“, рекао је он.

Помоћник министарке рекао је да је Србија започела радове на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске који ће дати допринос већој сигурности снабдевања природним гасом.

„Интерконектор Ниш-Димитровград допринеће диверсификацији рута и снабдевача природног гаса. Преко њега ћемо моћи да се повежемо на интерконектор између Бугарске и Грчке који ће бити завршен према најавама ове године. Тиме добијамо могућност снабдевања гасом из Јужног гасног коридора који од Каспијског језера иде преко Азербејџана, Турске и Грчке. Поред нових интерконекција треба да радимо и на проширењу подземних гасних складишта чиме добијамо нове стратешке резерве које доста значе приликом прекида у испоруци овог енергента“, рекао је он.

Којчић је подсетио да је пре неколико дана потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић посетила Термоелектрану-топлану Панчево која ће дати допринос унапређењу енергетске безбедности Србије.

„У градњу нове топлане, која ће ускоро бити отворена, уложено је 170 милиона евра и у њој ће радити око 120 људи. Ово постројење је значајно због когенерације, ефикасности у производњи и заштите животне средине. Електрана ће имати инсталисану снагу од 200 мегавата и планирано је да се 65 одсто произведене електричне енергије пласира у електроенергетски систем Србије. Ово је прва високоефикасна топлана у Србији и региону која ће користити природни гас као гориво за производњу електричне и топлотне енергије“, рекао је помоћник министарке.