U PERUĐI 23 JULA OTVARA SE IZLOŽBA SRPSKIH IKONA PRVE POLOVINE 18 VEKA

U PERUĐI 23 JULA OTVARA SE IZLOŽBA SRPSKIH IKONA PRVE POLOVINE 18 VEKA

16/06/2015 Off By

Pokrovitelji ove izložbe su Ambasada Italije u Beogradu, italijansko Ministarstvo kulturnih dobara i turizma, grad Peruđa, Region Umbria, Štedna fondacija i Univerzitet u Peruđi i Agencija za pravo na univerzitetske studije Umbije


 

628423_italijanska-

Ranka Čičak

U NACNALNOJ galeriji Umbrije u Peruđi 23 jula otvara se izložba srpskih ikona prve polovine 18 veka. Biće izložene 34 ikone iz kolekcije galerije Matice srpske i 3 iz kolekcije Nacionalne galerije u Peruđi. Među njima su i dve najstarije srpske ikone – Blagovesti – nepoznatog italo grčkog ikonopisca iz 16 veka i Usekovanije deset kritskih mučenika majstora Viktora slikano 1694 godine. Većina ostalih ikona je iz prve polovine 18 veka, nastale su posle seobe Srba na teritorije Habzburške monarhije.
Pokrovitelji ove izložbe su Ambasada Italije u Beogradu, italijansko Ministarstvo kulturnih dobara i turizma, grad Peruđa, Region Umbria, Štedna fondacija i Univerzitet u Peruđi i Agencija za pravo na univerzitetske studije Umbije.
Danas je italijanski ambasador u Beogradu, Đuzepe Manco rekao novinarima da je ova izložba samo deo sve veće kulturne saradnje dve zemlje:
– Srbija može privredno rasti i zahvaljujući svojoj kulturi. Prisustvo gospodina ministra Tasovca na ovoj konferenciji pokazuje da je Vlada Srbije to prepoznala.
Ministar Ivan Tasovac složio se s ambasadorom:
– Dobro je što je od 2012. godine kultura prepoznata kao moto privrednog razvoja Srbije. Od tada su krenule akcije jače saradnje u organizovanju izložbi između Italije i Srbije. Prošle godine je u Beograd stigla zapažena kolekcija slika iz Udina. Ove godine zapažen uspeh na Venecijanskom bijenalu postigao je naš slikar Ivan Grubanov, a još se piše o uspesima filma Ničije dete na Venecijanskom festivalu. Nama je u ovom trenutku najvažnija borba za novu publiku. Deca onih koji budu gledali ovu izložbu ikona u Italiji će biti naša nova publika.
Propagandni materijali organizatora izložbe su bili tako dobri, da pitanja novinara nisu bila potrebna. Ipak, jedna mlada novinarka, koja je zatim odmah pobegla, pokušala je da dezavuiše konferenciju pitanjem ministru – ko je ubio dečaka u Banatu. To je izazvalo negodovanje svih novinara, a ministar je odbio odgovor.
Posle neprijatne tišine, drugo pitanje postavila je novinarka Međunarodnog radija Srbije italijanskom ambasadoru da li zna da se ova redakcija gasi za 15 dana.
Gospodin Manco je odgovorio da njegova zemlja podržava napore Srbije da štedi, ali da nije čuo za slučaj ove radio stanice. Obećao je odgovor čim ga prouči i dobije instrukcije iz svoje zemlje.
Ostalih pitanja nije bilo. <


KULTURA

rep-tesla2SAOPŠTENJE MINISTARSTVA KULTURE: TESLINA URNA NA SVOM MESTU – U MUZEJU

Press služba Ministarstva MINISTARSTVO kulture i informisanja se zalaže da se Zbirka memorijalnih predmeta u Muzeju Nikole Tesle

626770_tribina-KONFERENCIJA MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA I BRITIŠ KANSL: O KULTURI U DIGITALNO VREME

  Ranka Čičak MINISTARSTVO kulture i informisanja Srbije i Britiš kansl organizuju danas i sutra zanimljivu koferenciju Marketing

 

 

dosijeDANAS IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ĐORĐA PETROVIĆA

Biljana Ćalić UDRUŽENJE Kreativna Fabrika u okviru projekta Dosije Umetnik predstavlja izložbu fotografija Đorđa Petrovića. Izložba će biti

 

 

izlžba1IZLOŽBA ASEMBLAŽA RECIKLAŽA IGRE – IVANA KOCIĆA

Radomir Lazović   IZLOŽBA “Reciklaža igre”, umetnika Ivana Kocića, biče otvorena u petak 12. juna u 20 časova,