Новчана подршка младима још једна потврда успешне економске политике

Новчана подршка младима још једна потврда успешне економске политике

14/02/2022 Off By BERB

Фото: mfin.gov.rs

 

Министар финансија Синиша Мали данас је у Скупштини Србије представио Предлог закона о допунама Закона о привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-COV-2.

 

Мали је истакао да ће исплата почети у јуну, тачније, 1, 2. и 3. јуна 2022. године и додао да млади треба да очекују још 100 евра од државе.

Он је поручио да млади могу да се пријављују од 16. маја и прецизирао ће пријаве трајати до 31. маја, на исти начин као и за 100 евра који су исплаћени пре само десетак дана.

Министар финансија је напоменуо да млади који су се већ пријавили за помоћ од 100 евра неће морати поново да се пријављују, будући да ће аутоматски добити нову помоћ.

Мали, како је навео, они који су у међувремену навршили 16 година, као и сви они који су добили држављанство Републике Србије, имаће могућност и право да се пријаве.

Према његовим речима, држава ће испунити обећање и новац ће пребацити на рачуне оних који се буду пријавили, као и оних који су већ пријављени за првих 100 евра.

Он је оценио да је ова помоћ веома важна, јер не само што умањује последице пандемије вируса корона, већ показује бригу, пре свега за будућност Србије, уз оцену да је то начин да се покаже снага српских финансија, односно добро стање у државној каси, као и да нико није заборављен.

Министар је подсетио на то да је у последње две године, у време највеће и најтеже економске и здравствене кризе, наша земља издвојила 8,7 милијарди евра, што је више од 18 одсто нашег БДП-а, како би помогла и привреду и грађане.

Мали је нагласио да је свако обећање које је држава дала, испуњено у дан и у динар и додао да је Србија на тај начин показала колико је јака и одговорна и колико су јавне финансије стабилне.

Он је рекао да је то слика потпуно другачије Србије, земље која побеђује у економији као никада до сада и истакао да је циљ да се тим и настави.

Према његовим речима, ова исплата младима је још једна потврда успешне и одговорне економске политике коју спроводимо.

Мали је подсетио и да је прошле недеље исплаћено по 20.000 динара пензионерима, истакавши да је то појединачно највећа помоћ која је икада исплаћена нашим најстаријим суграђанима.

Дакле, тиме смо још једном показали бригу за њих, уз велику захвалност за подршку коју су нам дали за реформе које смо спроводили од 2014.  године, рекао је Мали.

Мали је истакао да је држава озбиљно приступила умањењу негативних последица пандемије, будући да је обезбедила велику помоћ грађанима, али и привреди, која се огледала у исплатама минималних зарада, гарантним шемама које су дефинисане, мораторијумима.

„Србија је у прошлој и 2020. години остварила одличне резултате и кумулативно смо остварили највишу стопу раста у Европи, и то у две најтеже године када је економија у питању“, навео је он.

Мали је нагласио да Србија данас побеђује, јер је избегла црне сценарије, које су имале развијеније земље – масовна отпуштања и затварања фабрика.

Министар финансија је указао на то да без обзира на велика издвајања државе, удео јавног дуга у БДП-у Републике Србије тренутно 52,1 одсто, што је знатно испод нивоа који прописује Мастрихт.

Мали је рекао да је стање у неким развијенијим земљама лошије, јер имају горе показатеље када је јавни дуг у питању, и као пример навео да Република Немачка има јавни дуг у односу на БДП од 70 одсто, Велика Британија преко 100 одсто, Француска 120 одсто, Италија 160 одсто, Грчка више од 220 одсто.

Он је навео да, када је у питању регион, Црна Гора има удео јавног дуга у БДП-у од преко 90 одсто, Северна Македонија преко 70 одсто, а Србија 52,1 одсто, упркос великој помоћи коју смо пружили и грађанима и привреди.

Министар финансија је истакао да осим стопе раста БДП-а, где је Србија доминантна у Европи, прошле године је задржана стабилност јавних финансија, што се види и кроз стопу незапослености, која је у трећем кварталу прошле године била 10,5 одсто.

„Дакле, незапосленост је на нивоу оне пре пандемије 2019. године. Само је председник Александар Вучић у последњих неколико година отворио 250 фабрика. У Србији се данас граде нови километри ауто-путева, изградили смо три ковид болнице, а за пар дана отварамо и потпуно нови Клинички центар Србије у Београду. То значи да се Србија мења набоље, без обзира на највећу економску кризу“, рекао је он.

Мали је истакао да се процењује да је просечна плата у јануару ове године износила приближно 610 евра, док је 2010, 2011. године износила 329 евра.

Он је рекао да из месеца у месец расте нам износ просечне плате, а расту и пензије и додао да оно што се зна сигурно, до краја мандата наредне владе, до краја 2026. године, просечна плата у Србији ће бити 1.000 евра, а пензија 500 евра.

Министар је рекао да је то обећање које дајемо и за то ћемо се борити из дана у дан.

Мали је изразио захвалност младима на томе што остају у Србији, посебно онима који се враћају у све већем броју у нашу земљу.

„Поред овог закона који је сада пред посланицима, подсетићу и да смо од 1. јануара кренули да подржавамо младе са још већим износом за прворођено, другорођено и трећерођено дете. Наредних дана, као што је и председник Вучић обећао излазимо са конкретним критеријумима око помоћи младим брачним паровима, да помогнемо при куповини првог стана. Разматрамо да ли ће то бити учешће или део учешћа, како би још више мотивисали младе и подстакли многе да се врате и остану у Србији, да овде заснивају породице“, рекао је он.

Мали је закључио да поред одговорног приступа свим категоријама становништва, посебно према најмлађима, држава показује бригу о онима пред којима је будућност ове земље.