Intenziviranje saradnje Srbije i Sao Tome i Prinsipea

Intenziviranje saradnje Srbije i Sao Tome i Prinsipea

12/02/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, sumirajući rezultate zvanične posete Sao Tome i Prinsipeu, da je boravak u toj centralnoafričkoj ostrvskoj državi bio prilika za nastavak i produbljivanje političkog dijaloga između dve prijateljske zemlje.

Selaković je, podsećajući na to da je Sao Tome i Prinsipe prva država koja je 2013. godine povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog „Kosova“, rekao da je ovogodišnje obeležavanje 45-godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa odlična prilika za dodatno intenziviranje saradnje naše dve zemlje.

On je dodao da je imao produktivne razgovore sa ministarkom spoljnih poslova Editom Tenžu i premijerom Žoržom Bomom Žezusom, i da je, između ostalog, bilo reči i o načinima na koje naša zemlja može da pomogne u otklanjanju posledica poplava, koje su ove godine pogodile tu zemlju.

Ministar je, istakavši da Sao Tome i Prinsipe svoju ekonomiju bazira na poljoprivredi, ribarstvu i turizmu, rekao da je od velikog značaja za buduću saradnju to što je jedan od međudržavnih sporazuma koji su danas potpisani i sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, domaćini su iskazali veliko interesovanje za stipendije u okviru projekta „Svet u Srbiji“, i Srbija će povećati broj stipendija za studente iz te zemlje.

Selaković je izrazio nadu da ćemo do kraja proleća prvi put imati i počasnog konzula u Sao Tome i Prinsipeu, i dodao da je reč o prijatelju Srbije, čoveku koji je svojevremeno kao stipendista naše države studirao u Beogradu.

Ministar je prethodno na konferenciji za novinare konstatovao da ova poseta ima istorijski značaj jer prvi put jedan visoki zvaničnik Srbije boravi u Sao Tome i Prinsipeu.

Selaković će višednevnu turneju po zemljama centralne Afrike, u okviru koje je posetio i Ekvatorijalnu Gvineju i Gabon, završiti u ponedeljak, zvaničnom posetom Kamerunu.