Prevencija ključna za zdravlje žena

Prevencija ključna za zdravlje žena

12/02/2022 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ponovila je danas da je neotuđivo pravo žena da samostalno odlučuju o svom reproduktivnom zdravlju i da planiranje porodice mora da bude u skladu sa potrebama i žena i muškaraca.

Mihajlović je, povodom obeležavanja Dana svesnosti o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, ukazala na to da kontracepcija mora biti dostupna svima i da se mora jačati svest o važnosti prevencije.

Prema dostupnim podacima, u Srbiji su 2019. godine od raka grlića materice obolele 1.044 žene, a 438 žena je umrlo od ove bolesti. Srbija je peta zemlja u Evropi po stopi obolevanja od raka grlića materice.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost istakla je da je posebno važno pružiti dodatnu podršku ženama iz višestruko marginalizovanih grupa.

Ako znamo da svega 56 odsto Romkinja samostalno odlučuje o svom reproduktivnom zdravlju, kao i da ženama sa invaliditetom često nisu dostupne zdravstvene usluge u oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja, onda je jasno da o ovom pitanju moramo da razmišljamo svakodnevno i da efikasno radimo na poboljšanju situacije, poručila je ona.

Prema njenoj oceni, napredak u ovoj oblasti svakako postoji, a on je rezultat zajedničkog delovanja svih aktera, zbog čega moramo biti još odlučniji kada je reč o poboljšanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena u Srbiji.

Svako dovođenje u pitanje već dobijenih ženskih prava, poput onog da samostalno odlučuje o svom telu, jeste vraćanje unazad u zajedničkoj borbi za rodnu ravnopravnost, zaključila je Mihajlović.