Србија и Екваторијална Гвинеја на путу јачања сарадње

Србија и Екваторијална Гвинеја на путу јачања сарадње

10/02/2022 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас, на почетку званичне посете земљама централне Африке, са министром иностраних послова Екваторијалне Гвинеје Симеоном Ојоном Есоном Ангуеом.

 

Селаковић је, у обраћању новинарима после састанка, рекао да је данас историјски дан за односе двеју земаља, јер је први пут један министар спољних послова Србије у посети Екваторијалној Гвинеји.

„Данас смо потписали много важних и корисних споразума за наше две земље и ово је само почетак наше добре сарадње. Ми смо пријатељске земље и није реч само о формалном пријатељству. Екваторијална Гвинеја подржава Србију у најважнијем националном и државном питању, а то је очување нашег државног интегритета и суверенитета“, рекао је Селаковић.

 

Шеф српске дипломатије је поручио да народ Екваторијалне Гвинеје у Србији има поузданог пријатеља, и изразио уверење да ће две земље сарадњом, разменом искустава и унапређењем економске и трговинске размене имати обострану корист.

Прошле године су, како је подсетио министар Селаковић, две државе подигле ниво економске сарадње и то треба да наставе да чине, али и да сарађују на свим другим пољима.

 

„То значи да се не подржавамо само формално, већ да та сарадња има ефективан значај, да се међусобно подржавамо у међународним форумима, у међународним организацијама, у стварима од мултилатералног значаја али и у стварима од билатералног интереса“, рекао је Селаковић.

Министар Селаковић је, такође, истакао значај подизања нивоа дипломатске сарадње, као и сарадње у области пољопривреде, и изразио задовољство због чињенице да је Србија у прилици да пријатељском народу Екваторијалне Гвинеје помогне са 30.000 доза антиковид вакцина.

 

Двојица министара данас су потписали низ међудржавних споразума: Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, Споразум о пријатељству и сарадњи две владе, Меморандум о сарадњи протокола два министарства спољних послова, Меморандум о разумевању о политичким консултацијама, Уговор о донацији вакцина против вируса корона и Меморандум о разумевању о сарадњи у области пољопривреде.

Министар Селаковић ће се данас у Екваторијалној Гвинеји састати и са председником Теодором Објангом Нгемом Мбасогом и потпредседником Теодором Нгемом Објангом Мангуеом.

 

Селаковић уручио Орден Републике Србије на ленти председнику Екваторијалне Гвинеје

 

Министар спољних послова Никола Селаковић уручио је данас, у име председника Србије, председнику Екваторијалне Гвинеје Теодору Објангу Нгему Мбасогоу Орден Републике Србије на ленти.

 

Ово високо признање додељено је председнику Мбасогоу за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Србије и Екваторијалне Гвинеје.

 

Министар Селаковић је овом приликом истакао да је председник Мбасого велики пријатељ Србије и изузетно цењени државник – шеф државе са којом Србија има вишедеценијско традиционално пријатељство.

 

Осим тога, према Селаковићевим речима, наше земље везује међусобно разумевање, узајамна подршка и важни заједнички циљеви и вредности који су конципирани у оквиру Покрета несврстаних земаља.

 

Министар Селаковић разговарао са потпредседником Екваторијалне Гвинеје

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са потпредседником Екваторијалне Гвинеје Теодором Нгемом Објангом Мангуеом.

Министар Селаковић је истакао да две државе веже традиционално пријатељство, и да је дужност нових генерација политичара да то пријатељство обнављају и развијају.

Селаковић је и овом приликом захвалио државном врху Екваторијалне Гвинеје на томе што је та земља на прошлогодишњем скупу Покрета несврстаних у Београду била заступљена на високом нивоу, што је, како се испоставило, била драгоцена припрема за прву билатералну посету једног шефа српске дипломатије овој централноафричкој земљи.

Селаковић је саговорника, у чије надлежности између осталог спада одбрамбена и безбедносна политика, упознао са капацитетима српске одбрамбене индустрије и позицијама Србије као војно неутралне земље.

Са наше стране, како је додао, постоји заинтересованост за унапређење сарадње у области одбране и безбедности, војног образовања, војне медицине, али и полицијске сарадње.

Сарадња у области одбране и безбедности подразумева и размену и пренос искустава као и обуке војних и полицијских кадрова, а Србија ће, у складу са својим могућностима и капацитетима, пружити сваку могућу помоћ Екваторијалној Гвинеји у борби са проблемима са којима се суочава, међу којима је и пиратерија, рекао је Селаковић.

Добри политички односи, посвећеност истим вредностима, подршка Екваторијалне Гвинеје очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, јесу, према речима министра, одличан основ за јачање билатералне сарадње на свим нивоима.

Селаковић је, такође, изразио задовољство због тога што је број стипендија које наша земља у оквиру програма „Свет у Србији“ додељује иностраним студентима удвостручен, и што имамо знатно више пријављених студената из Екваторијалне Гвинеје.