Континуитет сарадње Србије и Француске у области спорта

Континуитет сарадње Србије и Француске у области спорта

10/02/2022 Off By BERB

Фото: Агенција Танјуг/Сава Радовановић

 

Министар омладине и спорта Вања Удовичић састао се данас са амбасадорком за спорт Републике Француске Лоранс Фишер са којом је разговарао о актуелним Зимским олимпијских играма, интензивирању сарадње у области спорта између Србије и Француске, као и Олимпијским и Параолимпијским играма, чији ће Париз бити домаћин 2024. године.

Beograd, 10. februara 2022. – Ministar omladine i sporta Vanja Udovicic sastao se sa ambasadorkom sporta Francuske Lorans Fiser. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Фишер је истакла да је циљ да Париз буде домаћин најодрживијих игара свих времена, у потпуности усклађених са циљевима одрживог развоја Уједињених нација. Она је позвала министра Удовичића да посети Француску и понудила отворени позив да српски олимпијци изаберу ту земљу за припреме пре париских Олимпијских игара.

Министар Удовичић истакао је да су међусобне размене знања, искустава и информација од великог значаја за развој и српског и француског система спорта и да Србија има да понуди и инфраструктурне и кадровске капацитете за даље унапређење односа. Министар је нагласио да је Мултифункционална дворана, која ће у Београду бити отворена наредног месеца, пројектована по узору на француски ИНСЕП, кампус на периферији Париза, који је препознатљив по јединственој и модерној спортској инфраструктури.

Саговорници су констатовали да су две земље успоставиле делотворну динамику и континуитет институционалне сарадње у области спорта и закључили да ће све заједничке активности планиране за будућност засигурно ојачати стратешко партнерство и традиционално блиско пријатељство Србије и Француске.