Majstorski kurs Nacionalne fondacije za igru

Majstorski kurs Nacionalne fondacije za igru

10/02/2022 Off By BERB

Foto: Miša Obradović za Nacionalnu fondaciju igru

 

Nacionalna fondacija za umetničku igru održaće besplatan kurs klasičnog baleta namenjen učenicima profesionalnih baletskih škola u periodu od 12. do 19. februara, u svojim salama u Kolarčevoj 3. Časove će voditi pedagozi Baletske škole Nacionalne fondacije za igru Ivet Rodrigez  i Jovan Veselinović. Informacije i prijave na broj telefona: 0643058118. Broj mesta je ograničen.

 

Ivet Rodrigez je balet majstor Nacionalnog baleta Kube. Diplomirala je na Nacionalnoj školi umetnosti 1978. godine kao balerina i pedagog. Nakon toga, pridružila se Baletu Kamagvej pod vođstvom Fernanda Alonsa gde je tokom četiri godine stigla do pozicije soliste. U Nacionalni balet Kube pod vođstvom primabalerine i koreografa Alisije Alonso, primljena je 1982. godine. Njeni pedagozi su bili balet majstori: Fernando Alonso, Alisija Alonso, Žozefina Mendez, Mirta Pija, Loipa Arauho, Aurora Boš i Hose Pares. Ubrzo je promovisana u prvu solistkinju baleta, a kasnije je radila i kao menadžer scene na domaćim i međunarodnim turnejama kompanije, pripređujući redovne vežbe i probe, ali i kao repetitor klasičnog i inostranog repertoara. Njen repertoar je obuhvatio različite klasične i savremene predstave u okviru trupe. Sarađivala je sa poznatim koreografima kao što su: Alberto Alonso, Alberto Mendez, Gustavo Herera, Ivan Tenorio i Alisjia Alonso. Godine 2014. promovisana je u balet majstora Nacionalnog baleta Kube, a 2015. godine dobija isti angažman u Nacionalnom baletu Perua. Tokom 2016/17 držala je majstorske časove na Univerzitetu Brampton, u Nacionalnoj baletskoj školi u Ontariju, Kompaniji Džordža Bruna i Nacionalnoj kompaniji Toronta, a 2018. godine dobija angažman balet majstora na Festivalu igre u Truhilju, Peru. U okviru međunarodnih turneja trupe sa Nacionalnim baletom Kube, gostovala je u Boljšoj teatru, Jelisejskoj palati, Operi u Rimu , Kvinslend centru, londonskom Sadlers Velsu i Koloseumu, vašingtonskom Kenedi centru i njujorškoj Metropoliten operi… Nastupala je u Engleskoj, Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Finskoj, Norveškoj, Čehoslovačkoj, Bugarskoj, Jugoslaviji, Poljskoj, Španiji, Portugalu, Francuskoj, Kini, Japanu, Kanadi, SAD, Meksiku, Gvatemali, Čileu, Brazilu, Egipatu, Grčkoj, Tunisu, Urugvaju i Argentini.

 

Jovan Veselinović je pohađao Baletsku školu “Lujo Davičo” u Beogradu, a školovao se četiri godine u Monte Karlu na Akademiji klasičnog baleta „Princeza Grejs“ u klasi Marike Bezobrazove. Po završetku školovanja zaposlio se Narodnom pozorištu u Beogradu. Kao prvak baleta, igrao je glavne uloge u predstavama klasičnog i neoklasičnog repertoara: “Labudovo jezero”, “Žizela”, “Don Kihot”, “Bajadera”, “Uspavana lepotica”, “Pahita”, “Frančeska da Rimini”, “Ko to tamo peva”, “Step lightly”, “Šest igara”, “Dama s kamelijama”, “Aleksandar”… Dobitnik je Nagrade “Dimitrije Parlić”, Nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu, Nagrade Fondacije Milorad Mišković, i mnogih drugih priznanja.