Михајловићева: Свима је јасно да у „Електропривреди“ нема враћања на старо

Михајловићева: Свима је јасно да у „Електропривреди“ нема враћања на старо

09/02/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да су Влада и председник Републике обезбедили довољне количине електричне, топлотне енергије и гаса и за привреду и за домаћинства, а не јавна предузећа у енергетском сектору, чији директори су умислили да су председници.

 

„Захваљујући томе што је Влада радила на финансијској безбедности и захваљујући преговорима председника Вучића, имамо довољно новца за увоз струје и набављамо гас по повољнијој цени него већина држава у Европи. То није зато што је ЕПС или Србијагас добро радио. Нешто више од годину дана сам на челу овог Министарства, које је претходних 6 година спавало, а директори предузећа су умислили да су председници“, рекла је она.

Михајловићева је изјавила да у ЕПС-у има довољно стручних људи који су били скрајнути и навела да је Електропривреда рањено предузеће које не може да функционише без помоћи државе.

„Верујем да је, ма како чудно можда звучало, и бивши директор Грчић својим радом, резултатима и понашањем умногоме помогао да дође до промена у ЕПС. Свима је постало јасно, а највише људима у ЕПС-у, оно што годинама говорим да Електропривреда мора потпуно другачије да послује. Верујем да ће Електропривреду водити стручни и одговорни људи који знају посао. И та шанса коју је сада добио ЕПС да се ослободи разноразних људи и да стручњаци дођу на најодговорнија места јесте један од мојих највећих резултата у овом мандату“, истакла је она.

Михајловићева је истакла да ће анализе рада Радне групе и Оперативног тима бити представљене Влади Србије, као и план за опоравак термосектора у наредном периоду.

 

Енергетски сектор у Србији мора да се мења, без обзира на отпоре

Зорана Михајловић је изјавила да Србија мора да ради на својој енергетској безбедности и гради нове капацитете, без обзира на отпоре и страхове који постоје увек кад се дешавају велике промене.

„Главно питање је да ли је било потребно да ја дођем на чело овог ресора да бисмо схватили да постоје ОИЕ и да треба да се бавимо новим инвестицијама, које су нам прекопотребне. Нико не каже да ОИЕ треба да буде доминантни извор, нити ће увођење нових капацитета у систем бити преко ноћи, али морамо да мењамо структуру енергетског микса, без обзира на отпоре. Србија је једина земља у свету која дуже од три деценије није изградила ниједан електроенергетски капацитет и то мора да се мења“, рекла је потпредседница Владе, гостујући на ТВ Прва.

Михајловићева је говорећи о изради националног интегрисаног плана за климу и енергетику и нове стратегије развоја енергетике рекла да Радна група одлучује о предлозима сценарија који ће бити и предмет широке јавне расправе, у којој ће сви грађани и грађанке моћи да учествују.

„На последњој седници радне за интегрисани план било је 58 учесника и наставићемо да радимо са онима који не коче промене у енергетском сектору. О томе неће одлучивати ни директор „Србијагаса“, нити они који су довели до колапса у електроенергетском систему. О томе, да ли ћемо имати у наредним деценијама термоелектране као једини извор или ћемо мењати структуру енергетског микса и имати и обновљиве изворе и гасне електране и да разговарамо о свим изворима, укључујући нуклеарне електране ћемо одлучивати сви, струка, академије, факултети, невладин сектор, грађани. Без обзира на све отпоре и страх који постоји код неких, промене у енергетици ће се десити и нема повратка на старо“, закључила је она.

Одговарајући на питање о нападима у појединим медијима на њу и Министарство које води, Михајловићева је рекла да су напади почели онда кад су покренуте озбиљне промене у функционисању енергетског сектора.

„Од првог дана тражим да све буде прегледно, јасно и прецизно и говорим отворено о свим проблемима који постоје у енергетском систему. У појединим медијима се кренуло са нападима, али ја са тим живим годинама. Постоје у Србији надлежне институције, и њих позивам да провере све што ти медији објављују”, рекла је потпредседница Владе.

Она је рекла да се, пре него што било који потенцијални пројекат постане део буџета, то мора договорити са Министарством финансија, да све предлоге треба да одобри Влада, а онда и Скупштина, која усваја Закон о буџету.

„Није могуће да Министарство нешто само уради нити да се било шта уради у тајности. Једино што овде постоји то је озбиљан рад на томе да енергетски сектор крене нормално да функционише и да се створе услови за нове инвестиције, како би Србија била енергетски безбедна “, навела је Михајловићева.