Србија и САД партнери у енергетској транзицији, сарадња у изградњи енергетске инфраструктуре

Србија и САД партнери у енергетској транзицији, сарадња у изградњи енергетске инфраструктуре

09/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са Ентонијем Годфријем, одлазећим амбасадором САД у Србији, о развоју енергетске инфраструктуре, регионалном повезивању, енергетској транзицији и унапређењу сарадње две земље у области енергетике и рударства.

Она је амбасадора Годфрија примила у опроштајну посету, током које су се сагласили да Србија и САД потврђују опредељење да унапређују политичку и економску сарадњу, посебно у области инвестиција и изградње инфраструктуре.

„Све што смо урадили протеклих годину дана у Министарству покренуло је промене у области енергетике и рударства, посебно у делу јачања енергетске безбедности и независности земље. Надам се да ћемо сарадњу Србије и САД у наредном периоду унапредити у области јачања и модернизације енергетске инфраструктуре, а рачунамо на заједнички рад у процесу енергетске транзиције и борбе са климатским променама. Наше опредељење јесте да привучемо најбоље светске компаније, са најсавременијим технологијама и америчке компаније су добродошле. Урадили смо много, али нас чека још много посла и надам се унапређењу сарадње. Најважнија ствар у енергетици и рударства су инвестиције, то је приоритет. Желимо да остваримо сарадњу, као што смо то урадили у претходном министарству, посебно када је реч о Моравском коридору“, рекла је Михајловићева.  

На састанку је било речи о гасној диверзификацији, регионалном повезивању и сарадњи у области јачања енергетске безбедности, као и свеукупним односима Србије и САД. Амбасадор Годфри је захвалио потпредседници Михајловић и њеном тиму на подршци коју је имао у реализацији бројних пројеката.

„Има много ствари које сте урадили и на које можете да будете поносни. Ваше лидерство у овој области је добро и важно за државу, без обзира на отпоре променама које спроводите. САД ће наставити снажно да подржавају Србију у даљем развоју енергетског сектора и у процесу декарбонизације енергетског микса. Раст српске економије је највећа промена на западном Балкану и најбржи начин даљег економског раста је кроз изградњу различитих извора енергије, као и заједничког ангажмана у јачању енергетске инфраструктуре и партнерског односа у енергетској транзицији и борби са климатским променама“, рекао је Годфри.

Потпредседница Михајловић на крају је поклонила амбасадору традиционалне српске производе које су израдиле жене у оквиру иницијативе „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“, коју заједно спроводе Етно-мрежа и Координационо тело за родну равноправност, на чијем челу је Михајловићева.